ПЉЕВЉА – Председник Општинског одбора Демократске народне партије Пљевља и функционер Демократског фронта, Владислав Бојовић позвао је полицију да што хитније пронађе нападаче на студента Божидара Чабаркапу.

- Уколико се у најскоријем року не открију налогодавци и извршиоци напада на српског младића, који је редован учесник литија, биће јасно да иза напада стоје делови полиције и тајне службе који који су под контролом власти-казао је Бојовић додајући ако се не пронађу извршиоци полиција ће сносити одговорност за све даље догађаје.

- Они који су од почетка радили и раде на томе да се овај случај заташка и заборави, треба да знају да им то неће поћи за руком-поручио је Бојовић.

Он је истакао да је полиција већ два пута пре овог напада, претресала породичну кућу Славка Чабаркапе, Божидаровог оца, и да није пронашла никакво оружје, осим што је у другом случају „ухапсила“ мајице на којима је отиснута традиционална црногорска застава тробојка.

- Приликом претреса, у кућу ове српске породице упадало је по 10 и више полицајаца, као да се ради о седишту криминалног клана, а не о часној радничкој породици. Врло је индикативно то што се напад на Бошидара Чабаркапу десио испред његове куће, након што је полиција у два наврата претресима утврдила да у његовој кући нема оружја-казао је Бојовић додајући да су Пљевља мали град и нико неће поверовати да полиција није у стању да пронађе нападаче.

- Тешко је замислити да у Пљевљима неко некога нападне испред његове куће, а да нема заштиту одређених делова служби и владајуће структуре-казао је Бојовић.

Њега посебно забрињава то што је, како каже, данас у Црној Гори створен амбијент у којем је над Србима и верницима једине канонске СПЦ дозвољено применити брутално насиље, упутити пријетње и најстрашније увреде, уз већ постојећу системску дискриминацију, а да државни органи не реагују и не заштите их.

- С друге стране, над српском омладином спроводи се тортура и под маскама и без маски, имајући у виду да полиција приликом кажњавања, обављања претреса и привођења селективно поступа и ове мере примењује највише према Србима и верницима СПЦ, посебно од почетка мирних и достојанствених литија-тврди Бојовић додајући да све указује да Црна Гора није правна држава која гарантује правну и физичку сигурност свим њеним грађанима, што се мора променити.

- Читав случај, посебно у погледу његовог заташкавања, може послужити као образац поступања владајуће структуре према једној поносној и пркосној српској породици у Пљевљима и Црној Гори која, и поред тешког економског положаја, у амбијенту бруталне дискриминације Срба, не жели да прода своју православну веру, Српску православну цркву и српски идентитет за џак мекиња и снажно се противи отимању светиња-каже Бојовић који не искључује могућност да Божидар Чабаркапа неће бити једини Србин у Пљевљима који ће бити нападнут у овој паузи одржавања литија, како би се народ застрашио и одустао од масовне подршке и учешћа у одбрани светиња.

Прочитајте још: Маскирани фантомкама претукли бранитеља светиња Чабаркапу (27): Пљевљаци огорчени (ФОТО)


- Снажно поручујемо владајућој структури да верујући православни народ у Пљевљима и Црној Гори неће застрашити ни овакви напади на нашу омладину,нити ће га навести да одустане од одбране својих светиња и чврсте решености да очува свету, канонску и државотворну светосавску цркву у Црној Гори са свим њеним епархијама-поручио је Бојовић.