ЈЕДАН месец затвора или бање за једног убијеног Србина, тако је "правда" задовољена у случају Томислава Мерчепа. Суд је у маратонском процесу, у којем су продефиловали многи лажни сведоци, утврдио да су "мерчеповци" којима је командовао тај исти Мерчеп убили 43 српска цивила у Пакрачкој пољани и Загребу. Први човек специјалне јединице МУП тврдио је да ништа о злочинима није знао, ни коме су његове јединице припадале, ни ко је "на врху" о свему био обавештен.

Истовремено, добро су се знала имена и презимена убица, резервиста МУП који су масакрирали чланове породице Зец у Загребу, међу којима је била и девојчица Александра. Све Мерчепови "дечки", који су редом ослобађани због процедуралних пропуста.

Оптужница против Мерчепа подигнута је тек 2011, а сведоци су испричали страшне приче када их је прво испитивао Мерчеп, а затим преузели његови. Ретки су преживели да сведоче шта су им све радили, а онда је суд утврдио да су то били злочини за које Мерчеп није знао. Њега су осудили само зато што их није спречавао, а кривица је сваљена и на бившег министра унутрашњих послова Ивана Векића који више није био жив.

Све у свему, лакрдија која се завршила тако што Мерчеп није ни седам година био у затвору. Врховни суд Хрватске прво му је повисио пресуду нижег суда на којем је осуђен на смешну казну од пет и по година, да би га сада пустио условно на слободу, уз образложење да је болестан и да је одслуживши две трећине казне "остварена сврха кажњавања".

А, уосталом, како суд тврди, Мерчеп раније није кажњаван и лепо се понашао у затвору. Тачније, бањи у Крапинским Топлицама. Главно да је остварена "сврха кажњавања".