Каква је сврха кажњавања: Лакрдија са суђењем Мерчепу

Јурица КЕРБЛЕР

субота, 14. 03. 2020. у 12:09

Каква је сврха кажњавања: Лакрдија са суђењем Мерчепу
Ретки су преживели да сведоче шта су им све радили, а онда је суд утврдио да су то били злочини за које Томислав Мерчеп није знао. Њега су осудили само зато што их није спречавао

ЈЕДАН месец затвора или бање за једног убијеног Србина, тако је "правда" задовољена у случају Томислава Мерчепа. Суд је у маратонском процесу, у којем су продефиловали многи лажни сведоци, утврдио да су "мерчеповци" којима је командовао тај исти Мерчеп убили 43 српска цивила у Пакрачкој пољани и Загребу. Први човек специјалне јединице МУП тврдио је да ништа о злочинима није знао, ни коме су његове јединице припадале, ни ко је "на врху" о свему био обавештен.

Истовремено, добро су се знала имена и презимена убица, резервиста МУП који су масакрирали чланове породице Зец у Загребу, међу којима је била и девојчица Александра. Све Мерчепови "дечки", који су редом ослобађани због процедуралних пропуста.

Оптужница против Мерчепа подигнута је тек 2011, а сведоци су испричали страшне приче када их је прво испитивао Мерчеп, а затим преузели његови. Ретки су преживели да сведоче шта су им све радили, а онда је суд утврдио да су то били злочини за које Мерчеп није знао. Њега су осудили само зато што их није спречавао, а кривица је сваљена и на бившег министра унутрашњих послова Ивана Векића који више није био жив.

Све у свему, лакрдија која се завршила тако што Мерчеп није ни седам година био у затвору. Врховни суд Хрватске прво му је повисио пресуду нижег суда на којем је осуђен на смешну казну од пет и по година, да би га сада пустио условно на слободу, уз образложење да је болестан и да је одслуживши две трећине казне "остварена сврха кажњавања".

А, уосталом, како суд тврди, Мерчеп раније није кажњаван и лепо се понашао у затвору. Тачније, бањи у Крапинским Топлицама. Главно да је остварена "сврха кажњавања".