Школе у распаду, болнице из времена Аустро-Угарске, министри језиви, зато КОРОНУ очекујем затворена у кући: Ведрана Рудан о вирусу

Novosti Online

четвртак, 12. 03. 2020. у 22:38

Школе у распаду, болнице из времена Аустро-Угарске, министри језиви, зато КОРОНУ очекујем затворена у кући: Ведрана Рудан о вирусу
Вирус корона је постао главна тема и главна преокупација свих. Ведрана Рудан је на свом сајту објавила колумну коју вам преносимо у целости
Вирус корона је постао главна тема и главна преокупација свих. Ведрана Рудан је на свом сајту објавила колумну коју вам преносимо у целости.

"Корона је провалила у свачији живот. Дивља широм света, људи су избезумљени. Ја сам међу њима. На порталима гледам стручњаке који све знају о вирусима. Никоме од њих не верујем. Проблем је у мени. Откако живимо у Хрватској свакога дана видимо како баш ништа не функционише.

Школе у распаду, болнице из времена Аустро-Угарске, министри језиви, овај претпоследњи жешће се бавио грађевинарством него медицином. Хрватска за Католичку цркву одваја 720 милиона евра годишње, зато нас је Бог спасио оног страшног министра?

Мени се министар Вили Берош јако свиђа, драга ми је и епидемиологиња Алемка Маркотић која нам се често обраћа, али толико смо се пута опекли са нашим министрима здравља да ме ни министар ни госпођа нису смирили.

Срећом, познајем начелинка Клинике за плућне болести Јордановац академика Мирослава Самаржију. Лик је феноменалан. Што је он досад учинио за хрватско здравство и шта ће за њега још учинити можда ћемо једном сазнати.

Нећу сада о томе. Назвала сам га. Сазнала сам да у Хрватској има довољно респиратора. Има их 500. Додуше, нашалио се и рекао да кад бисмо их пожелели купити више, сваки кошта тридесетак хиљада еура, то не бисмо могли јер их на тржишту нема.

Академик Самаржија је потпуно сигуран да екипа која тренутно води националну акцију спашавања функционише феноменално. Хрватска корону држи за рогове, ако се болест отме Академик зна да ће се наши лекари с тим моћи носити.

Једини је лекар у Хрватској коме верујем без остатка. Зато своју корону очекујем затворена у кући. Рукујем се само са својом мачком. У кафиће не одлазим, чак ни фризеру иако бих волела, ако умрем, бити леш с фризуром.

И још ми је академик Самаржија рекао: “Морамо чувати једни друге.”

Колико емпатије и доброте има у реченици коју је изрекао човек чија ће глава, ако се ствари отму контроли, свакодневно бити у торби. У случају веће фрке од ове у којој јесмо Клиника за плућне болести Јордановац бит ће на првој црти фронта у чувању оних који нису имали среће.

У мрачини у којој се данима губим тражила сам човека. Нашла сам Човека."

Коментари (5)

Nile

12.03.2020. 22:49

U šta je ta nostalgija prešla od 95g u tešku bolest koju je kod obolelih tako divno gledati i slušati.

артиљерац

13.03.2020. 18:24

@Nile - Само таленат препознаје генија.Глупаци не поштују ауторитете.

Miko

13.03.2020. 17:16

Tamo su bolnice iz Austro Ugarske. A u Beogradu se renovira jedna takva iz tog doba. Ne daj bože da se na njeno mestu sagradi nova, jeftinija i daleko savremenija!!. Treba čuvati istoriju, zar ne stručnjaci?