КАО гром из ведра неба одјекнула је вест да је БиХ донела одлуку да номинује Хариса Силајџића, некадашњег бошњачког члана Председништва БиХ и ратног сапутника Алије Изетбеговића, за почасног члана Комитета за награду "Нелсон Мандела" при Уједињеним нацијама!

Прочитајте још: Додик писао председавајућем Генералне скупштине УН: Алкалај самоиницијативно номиновао Силајџића

О томе је међународне институције обавестио Свен Алакалај,бошњачки кадар у дипломатији БиХ, на месту сталног представника при УН у Њујорку. Одмах се огласио српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, који је упутио писмо Генералној скупштини УН и председавајућем, наводећи да БиХ никакву одлуку о кандидатури Силајџића није донела.

Откуд се сада уопште појавило име Хариса Силајџића, познатог као Харе? Па чим су Бошњаци преузели Министарство спољних послова БиХ, на чијем челу је сада Бисера Турковић, такође Изетбеговићев ратни кадар, из нафталина су почели да се ваде Алијини ратни другови.

Подсетник за оне који се не сећају Харета: повукао се пре 10 година из политике и отишао да живи у Истанбул, а остао је упамћен по изјави да је његов политички циљ укидање Републике Српске. Образложио је то твдрњом да је РС "настала на геноциду"! А против Силајџића постоји извештај у Тужилаштву БиХ због сумње да је као високи функционер починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човечности на подручју општине Коњиц у периоду од 1992. до 1995. године.

Он се сумњичи да је од 1992. до новембра 1993. као министар спољних послова, а након тога до краја 1995. године у својству председника Владе БиХ и једног од оснивача Патриотске лиге у Коњицу, доносио одлуке о оснивању логора на подручјима Коњица, Челебића, Мусала и Брадина. Харета су оптуживали и муслимани, за малверзације са милионским донацијама из арапских земаља.