Родитељи злостављаног дечака уписали у другу школу, директор школе смењен: Епилог вршњачког насиља на Жабљаку

Новости Онлине/ М. Дробњак

среда, 11. 03. 2020. у 15:11

Родитељи злостављаног дечака уписали у другу школу, директор школе смењен: Епилог вршњачког насиља на Жабљаку

Фото: Министарство просвете Црне Горе

Отац ни под каквим условима не би децу вратио ОШ "Душан Обрадовић", јер сматра да ће у новој школи бити безбедна
ЖАБЉАК – Директор жабљачке Основне школе "Душан Обрадовић" Зоран Војиновић, у којој се десио случај вршњачког насиља, неће више обављати ту функцију. Такву одлуку донело је Министарство просвете Црне Горе после састанка Националног тима за борбу против вршњачког насиља који је формиран при Министарству. Истовремено, отац ученика шестог разреда, за које се сумња да је било жртва школских другова, је исписао дете из ОШ „Душан Обрадовић“. Од сада ће његова деца на наставу путовати у 12 километара удаљеној школу на Његовуђи.

Отац дванаестогодишњег дечака, за које се сумња да је било дуже време жртва вршњачког насиља, а које је средином фебруара месеца завршило у болници након што се онесвестило у ходнику школе, каже да је био принуђен на овај потез јер више није могао да поднесе вишегодишње проблеме .

-Нисам нигде нашао разумевање. Нисам задовољан ни родитељским састанцима. Био сам на два родитељска састанка а други сам чак и напустио. Никакво разумевање у школи нисам нашао. Сматрам да се све заташкава, и разредни и директор сакривају и ублажавају целу ситуацију. Тог дана када је дете пало и изгубило свест, оно је предходно ударено, они то прикривају. Са друге стране и родитељи деце тврде да су им деца у праву и ја сам морао да изведем дете из школе и да га препишем на Његовуђу -каже видно разочаран родитељ.

Он напомиње да му је супруга морала, кад он ради, да иде пред децу у школу „ и опет нису могли да сачувају дете“.Каже ни суприга није имала мира, од неке деце кад би отишла пред школу, да сачека своју децу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Другови" су га годинама малтретирали: Ученик (12) после вршњачког насиља завршио на лечењу

-Да ли је то нормално, дете је ударено а они су казали да се дете само онесвестило и да сумњају на епилепсију. Требали су одмах да кажу да је дете ударено а не да лекари проверавају да ли има епилепсију дете које до сада ни инекцију није примило - каже отац.

Он објашњава да је, према његовим сазнањима, једно дете испред кабинета биологије, пришло и удрило му дете у стомак и да је оно тада изгубило свест.

- Дошла је хитна и пребацила дете у болницу, 12-13 сати је било у бесвесном стању. Уместо да се одмх каже да је ударено, да се каже докторима они су рекли само се онесвестило – прича отац дадајући да након што је видео снимак камера схватио је да се заобилази истина и да га нико о томе није обавестио. -Обоје сам уписао у другу школу, и ћеркицу која је у трћи разред, нисам могао да издржим те проблеме који трају више од шест година.

Он ни под каквим условима не би децу вратио у школу на Жабљаку, самтрајући да ће деца у новој школи бити безбедна. Сада је, каже, битно да дете преброди трауме и да настави школовање.

- Свакога дана би смо сазнали за неко ново шиканирање. Сурово су га малтретирали на разне начине. Из школског ранца су му просипали прибор и уџбенике по поду, отимали су му ужину у бацали у корпу за отпатке. Скидали му патике са ногу и бацали их кроз прозор. Псовали су га, претили. Ко зна шта су му све радили. У школу је ишао као да иде на нож - раније су испричали родитељи.

Како се наводи у саопштењу Министарства просвете, након недавног случаја вршњачког насиља према у тој школи, сама установа је предузела одређене мере, након чега се два пута састао и Национални тим за борбу против вршњачког насиља, и разматрао комплетну документацију.

- Закључак је да је било пропуста у поступању управе школе, па је на крају дете и уписано у другу школу - саопштило је Министарство просвете.Коментари (1)

Djole

11.03.2020. 15:23

Zašto nisi otišao nasilnicima na vrata i čitave porodice očistio od iznutrica kao pastrmka što se čisti?