ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


НАЈПРЕ је Колинда Грабар Китаровић на почетку свог мандата уклонила скулптуру Јосипа Броза Тита, а сада је нови хрватски председник Зоран Милановић уклонио са Пантовчака скулптуре Фрање Туђмана, Алојзија Степинца, краља Томислава, Анте Старчевића, Стјепана Радића и Јосипа Јураја Штросмајера.

Тиме је Милановић пресекао очекивања да ће "вратити" Тита, о чему је било реч одмах пошто је победио Колинду.

Улазни атријум у бившој Титовој загребачкој резиденцији тако ће бити без скулптура, које су досадашњи председници уклањали и постављали, а често им и мењали места. Милановић их је све уклонио преко ноћи и без најаве, тако да нико о томе није ништа ни знао. Неке од скулптура биће враћење ХАЗУ од које су посуђене, а неке ће до даљег, или до неког новог председника бити смештене у подруму председничке резиденције.

Уклањање Туђмана и Степинца изазвало је бурне реакције хрватске деснице, а певач Мирослав Шкоро који сада предводи новоосновани Демократски покрет каже да док се против њега води бучна хајка, важне ствари пролазе у тишини.

- Два стара пајташа Милановић и Пленковић избацују из наше садашњости јунаке прошлости и брину се да у будућности изгубимо и ово мало идентитета и поноса што нам је остало - каже Шкоро. - Након игнорисања државног протокола код инаугурације, у стилу озбиљног комунистичког властодршца Милановић без најаве и галаме избацује бисте хрватских великана из канцеларије председника.


Оптужује и премијера Пленковића да великане "суптилно избацује" са новчаница, гурајући да се у Хрватској уведе - евро.


Туђманова биста


- За бисте је касно, али за куну није - закључује некадашњи председнички кандидат, иначе певач по професији Мирослав Шкоро.
Ј. Келблер