Ратни злочини у Осијеку: Сведочењима настављено суђење Главашу

Танјуг

понедељак, 09. 03. 2020. у 16:25

Ратни злочини у Осијеку: Сведочењима настављено суђење Главашу

Бранимир Главаш Фото Танјуг / АП

Осјечки ратни градоначелник Златко Крамарић сведочио је на данас на поновљеном суђењу ратном злочинцу, Бранимиру Главашу, и осталима за убиства у случајевима „гаража“ и „селотејп“
Осјечки ратни градоначелник Златко Крамарић сведочио је на данас на поновљеном суђењу ратном злочинцу, Бранимиру Главашу, и осталима за убиства у случајевима „гаража“ и „селотејп“ тврдњом да, осим у медијима, никада није чуо да је Главаш наређивао злостављања и убијања српских цивила.

"Нисам чуо да је Главаш икога злостављао и убијао нити се предамном ико усудио тако нешто да каже. Да сам тако нешто чуо, засигурно бих реаговао", рекао је некадашњи градоначелник Крамарић, који је сада на дужности амбасадора Хрватске у Тирани.

Крамарић тврди и да током рата у Осијеку никада није видео возило са натписом "Бранимирова осјечка бојна" (БОБ), иако се "кретао градом ноћ и дан", а додао је да је назив те јединице медијска конструкција која се појавила средином 90-их година.

Крамарић је, преноси Хина, казао да се у Ровињу састао с Крунославом Фехиром с којим се, како је рекао, састао из из радозналости. Тај сусрет је, додао је, предложио новинар Драго Хедл.

Упитан у каквим је односима био с Главашем, Крамарић је рекао да су њих двојица супротних политичких ставова, али да су коректно сарађивали.

На данашњем суђењу Главашу сведочио је и пакрачки полицајац Џемал Палош, који је изјавио да нема никаквих сазнања о злостављањима и убиствима цивила српске националности у Осијеку.

Палош је казао да је издавао оружје искључиво пакрачким добровљцима, негирајући да је имао контакте с Главашем.

Палош је иначе, крајем 2018. осуђен на четири године затвора због убиства Анте Шкембера годину и по раније на аутобуској станици у Новом Загребу.

Главаш, некадашњи осјечко-барањски жупан, оснивач ХДЗ-а и ратни челник секретаријата за обрану, а сада посланик у Сабору од почетка одбацују оптужбе за злостављања, мучења и убиство осијечеких Срба.

Поновљено суђење у случајевима жгаражаж и жселотејпж заказано је након што је Врховни суд почетком јануара укинуо одлуку ванрасправног већа загребачкога Жупанијског суда из марта прошле године, према којој је поновљено суђење Главашу требало одвојити од поступка његовим саоптуженицима.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд.

Главаш је до тада одлежао већину осмогодишње казне у затворима у БиХ, где је побегао уочи изрицања прве пресуде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

KAD USTASA SVEDOCI PROTIV USTASE

09.03.2020. 16:46

Bolje reci: KAD USTASA SVEDOCI U KORIST USTASE. Dali vredi uopste da mi ovakve vesti (od Tanjuga) citamo u nasim novinama?

Simon

09.03.2020. 17:00

Nastavlja se lakrdija sa hrvatskim pravosudjem.Sve unapred rezirano i dogovoreno kako da se oslobodi tog krvnika Glavasa.Srbijo i srpsko pravosudje uci i vrati.

bager

09.03.2020. 17:53

Zato ne pozovu prebijane i mucene srbe iz sela oko Osijeka ,,one seljake sto su pokupili po njivama i tukli ih danima da na silu izjave da su cetnici,licno je nekoliko njih tukao Glavas a jedan je i umro od silnih batina,,svedoka ima jos uvek namerno zovu svoje koji ce svedociti da nikad nista nisu culi ,ma reci ce da je Glavas poput Degola iz Osijeckih salona vodio obrambeni rat,,lakrdija o prevara,,jos nagraditi i platiti mu navodno lezanje u zatvoru,( gde nije proveo ni dana )

Ivan Zgrozeni

09.03.2020. 18:12

Nije mi jasno kako moze biti osudjen u Krvatskoj a izdrzavati kaznu u BiH. Isto tako, Fikret Abdic iz BiH je sudjen u Karlovcu u Krvatskoj za ratne zlocine u BiH i proglasenje AP Zapadna Bosna. Neka mi neko objasni kako je to moguce. Da li NDH opet obuhvata i BiH?

Догодине у Блајбургу

09.03.2020. 18:17

Ма вероватно су осијечки срби, сами пили киселину из акомулатора, пржили се струјом, и бацали завезани у Драву, да би "напакостили и оцрнили предиван и хуман хрватски народ, и дивне комшије налик Главашу, Мерчепу , Крамарићу и тисућама сличних"....умоболника и психопата.Нажалост, штета што немамо пре свега државнике, а ни службу налик Мосаду или КГБ-у, да реше овакве случајеве, како доликује.

Kroko

09.03.2020. 19:04

Tako se to radi.... Niko neda svog druga,saborca i zemljaka osim srba koji su svoje sami pohapsili i velikodusno predali neprijatelju da se izivljava...