Осјечки ратни градоначелник Златко Крамарић сведочио је на данас на поновљеном суђењу ратном злочинцу, Бранимиру Главашу, и осталима за убиства у случајевима „гаража“ и „селотејп“ тврдњом да, осим у медијима, никада није чуо да је Главаш наређивао злостављања и убијања српских цивила.

"Нисам чуо да је Главаш икога злостављао и убијао нити се предамном ико усудио тако нешто да каже. Да сам тако нешто чуо, засигурно бих реаговао", рекао је некадашњи градоначелник Крамарић, који је сада на дужности амбасадора Хрватске у Тирани.

Крамарић тврди и да током рата у Осијеку никада није видео возило са натписом "Бранимирова осјечка бојна" (БОБ), иако се "кретао градом ноћ и дан", а додао је да је назив те јединице медијска конструкција која се појавила средином 90-их година.

Крамарић је, преноси Хина, казао да се у Ровињу састао с Крунославом Фехиром с којим се, како је рекао, састао из из радозналости. Тај сусрет је, додао је, предложио новинар Драго Хедл.

Упитан у каквим је односима био с Главашем, Крамарић је рекао да су њих двојица супротних политичких ставова, али да су коректно сарађивали.

На данашњем суђењу Главашу сведочио је и пакрачки полицајац Џемал Палош, који је изјавио да нема никаквих сазнања о злостављањима и убиствима цивила српске националности у Осијеку.

Палош је казао да је издавао оружје искључиво пакрачким добровљцима, негирајући да је имао контакте с Главашем.

Палош је иначе, крајем 2018. осуђен на четири године затвора због убиства Анте Шкембера годину и по раније на аутобуској станици у Новом Загребу.

Главаш, некадашњи осјечко-барањски жупан, оснивач ХДЗ-а и ратни челник секретаријата за обрану, а сада посланик у Сабору од почетка одбацују оптужбе за злостављања, мучења и убиство осијечеких Срба.

Поновљено суђење у случајевима жгаражаж и жселотејпж заказано је након што је Врховни суд почетком јануара укинуо одлуку ванрасправног већа загребачкога Жупанијског суда из марта прошле године, према којој је поновљено суђење Главашу требало одвојити од поступка његовим саоптуженицима.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд.

Главаш је до тада одлежао већину осмогодишње казне у затворима у БиХ, где је побегао уочи изрицања прве пресуде.