ПОДГОРИЧАНИН Ђорђе Божовић (30) настрадао је, док је Александар Кековић (29), звани Аркан тешко повређен у детонацији експлозивне направе, коју су превозили. Ово су први резултати вештачења аутомобила у којем су двојица младића била када је дошло до активирања експлозива. Божовић је настрадао на лицу места у Далматинској улици, а за Кековићев живот се и даље боре лекари Клиничког центра у Подгорици.

Божовић, који је био на сувозачком месту, и Кековић, који је управљао возилом, наводно су чланови "шкаљарског клана". Обојица су евидентирана као "безбедносно интересантне особе". Прве полицијске претпоставке су да је "паклена направа" била намењена некоме из супротстављеног клана.

- До активирања је највероватније дошло случајно - наводи извор "Новости" близак истрази. - Експлозив је био, по свему судећи, на поду код сувозачког седишта. Божовића је детонација готово разнела, а Кековић је тешко повређен.

ПОЗНАТИ ПОЛИЦИЈИ БОЖОВИЋУ је, поред покушаја убиства експлозивним направама, суђено и због сумње да је претио тројици службеника Завода за извршење кривичних санкција. Александар Кековић је, такође, добро познат црногорским инспекторима. Осуђиван је због бомбашких напада, али и због куповине личних карата. Кековић је 2015. осуђен на годину и по дана затвора за два бомбашка напада у једном подгоричком насељу, а 2016. и на пет месеци робије за повреду слободе опредељења при гласању, уочи локалних избора у Подгорици.

Начелник Центра безбедности Подгорица Милован Павићевић је у изјави за медије навео да "на основу утврђених чињеница, околности и деструкције возила и трагова на лицу места, све упућује да је експлозивна направа била у возилу".

- По свему судећи, лица, која су иначе позната по извршењу ових кривичних дела, превозила су импровизовану експлозивну направу - нагласио је Павићевић.

Ово, иначе, није први пут да Божовића повезују са експлозивима, али је сада, нажалост, ненамерном грешком постао жртва. Он је, иначе, важио за особу од изузетног поверења Стевана Стаматовића, једног од високопозиционираних "шкаљараца", који је убијен са вођом овог клана Игором Дедовиће, 19. јануара ове године у Атини.

Стаматовић и још њих петорица осуђени су у подгоричком Вишем суду на укупно 41 годину затвора због стварања криминалне организације и покушаја ликвидације Никшићанина Радојице Зековића. Њему су, како се сумња, поставили бомбу испод аутомобила "голф 5", у мају 2017. Божовић је тада осуђен на три и по године, а Стаматовић, који је био у бекству, на 12 година робије.

Зековић, који је био на продуженом викенду, јер у "Спужу" издржава казну од 17 година затвора због убиства, избегао је смрт само захваљујући грађанима и случајним пролазницима. Они су полицији пријавили да се двојица маскираних момака "мувају" око једног аутомобила и да су "нешто прикачили".

Никшићанин је, иначе, био у кумовским везама са Новљанином Владимиром Рогановићем, блиским "кавчанима", који је брутално убијен крајем децембра 2018. године у Бечу.