ЂОРЂИЈЕ Божовић из Подгорице, члан "шкаљарског клана", блиски сарадник једног од вођа те криминалне групе Стевана Стаматовића, који је у јануару убијен у Атини, погинуо је у среду вече у Подгорици. Он је настрадао у страховитој експлозији након што је активирана бомбе која је била постављена испод аутомобила његовог суграђанина Александра Кековића, који је том приликом задобио опекотине и прелом ноге.

Кековић је пребачен у Ургентни блок Клиничког центра Црне Горе, где су се лекари током ноћи борили за његов живот. У Ургентни блок су пребачене и две жене - радница "Лиде", маркета испред кога се догодио напад, и друга која је повреде задобила док је паркирала аутомобил испред продавнице.

Напад се одиграо око 19.30 у Далматинској улици у подгоричком насељу Блок 6. Детонација је била толико снажна да су делови аутомобила летели у пречнику и до стотину метара! Неки су завршили чак и по крововима оближњих кућа и њиховим двориштима!

Сведоци овог немилог догађаја кажу да је снажна детонација избацила Кековића из аутомобила, и да је он, наводно, у том тренутку био у свесном стању. Репортерима "Новости" су шокирани станари оближњих зграда казали да се после прве чуло још неколико детонација.

Прочитајте још - Експлозија у Подгорици: Активирана бомба ИСПОД АУТОМОБИЛА (ФОТО/ВИДЕО)

- Деловало је као да смо у Сирији! Да ли је у возилу било експлозива не знамо, али се кварт тресао као да смо на ратишту. Погибије младића са Цетиња преселиле су се овде код нас. Овде више нико није сигуран - кажу озлојеђени станари.

Божовић и Кековић су безбедносно интересантне особе, блиске криминалним клановима. Према тврдњама полиције, Божовић је био део криминалне групе Стевана Стаматовића, коју Специјално државно тужилаштво сумњичи да је припремала ликвидацију осуђеника Радојице Зековића из Никшића, 20. маја 2017. године, када су испод његовог аутомобила "голф 5" подметнули експлозивну направу. Ликвидација Зековића случајно је спречена јер су грађани видели двојицу маскираних мушкараца како постављају сумњиву направу испод аутомобила, након чега су позвали полицију, која је брзо реаговала. Божовић је потом ухапшен као члан криминалне групе Стевана Стаматовића, која је у Вишем суду осуђена на укупно 41 годину затвора. Стевану Стаматовићу је суђено у одсуству и изречена казна од 12 година затвора, док су као саизвршиоци за тешко убиство у покушају Милан Љешњак и Дејан Делетић осуђени на по девет и по година. Александар Бојовић и Ђорђије Божовић осуђени су на по три и по године, а Стефан Балевић на три године затвора због припадништва криминалној организацији и недозвољеног држања оружја. Божовић је хапшен и због других кривичних дела из области пожара и експлозија, као и илегалног поседовања оружја.

ЗАТВОР И ЗБОГ ИЗБОРА

И Александар Кековић има досије у црногорској полицији. Он је током 2015. осуђен на 18 месеци затвора због активирања бомби у дворишту куће Александра Вукадиновића у подгоричком насељу Толоши. "Зарадио" је и пет месеци затвора током локалних избора у Подгорици 2014. године због повреде слободе определења при гласању.