ОДЛУКА Управе за шуме Црне Горе, да дозволи експлоатацију шуме на планини Градишници, на локалитету Бакин жар, на делу катуна Рујишта, прети да без воде остави око 1.000 домаћинстава у селима Слатина, Забрђе, Трешњево и Трепча, у општини Андријевица. Далекосежна последица ове одлуке било би потпуно расељавање преосталог живља, који би, уколико почне сеча на Градишници, остао без пијаће воде.

Ово тврде представници четири села, шокирани одлуком Управе шума, да својим "провереним концесионарима" одобри сечу, од које Андријевичани немају никакве користи, али, имају доста штете.

- Ово је еколошки злочин! На првој наредној седници СО Андријевица покрећемо иницијативу да се преиначи одлука - саопштила је опозиција у СО Андријевица, која захтева одустајање од овог "сулудог потеза".

По речима одборника и учитеља из Трешњева, Бранка Кастратовића, овде је реч о шумском одељењу које се наслања на више од 20 водоизворишта која више од 1.000 домаћинстава користе за пиће и наводњавање имања.Прочитајте и:Стечајном лиценца на пет година: Полажу стручни испит за обнову- Сечом шуме на овом локалитету угрозила би се постојећа водоизворишта на локалитету који се води као санитарна зона од изузетног значаја. То је у ствари чвориште са ког бројна домаћинства из неколико месних заједница користе воду. Најмањи радови на порозном земљишту на коме је лако променити ток воде, може довести до праве катастрофе и губитка воде - каже Кастратовић, који је категоричан да уколико надлежни не раскину концесионе уговоре, мештани ће спречити било какву сечу шуме. - Добро знају да смо неке сличне авантуре "одговорних" успешко осујетили. Водоизворишта су наша светиња, јер да те воде није овде не би било ни народа.

Састанак Координациони тим на Градишници,Фото Министарство пољопривреде

Кастратовић објашњава да су само мештани Трешњева за водоснабдевање 120 домаћинстава до сада укопали око девет километара цеви и да је преостало постављање цеви у дужини од око километра до планине.

- Пројекат је вредан око 500.000 евра! Зар то да нам проспу и раселе нас?! Неће у томе успети. Неко да пуни џепове, а неко да у 21. веку буде жедан и да не може наводњавати имање од кога живи, овде не пролази - додао је Кастратовић.

Бранко Кастратовић, Фото М. Секуловић

И НА УДАРУ ШУМОКРАДИЦА

ПЛАНИНА Градишница на удару је шумокрадица, које такође прете водоизвориштима.

- Прошле године Министарство пољопривреде и шумарства је то констатовало "црно на бело". Чак је и њихова радна група заседала на планини и сликала се на похараном делу. Стање је слично свуда. Сеча је једно време била забрањена, али, очигледно, приватни интереси су јачи. Када је то у питању, ево, ми кажемо, неће бити сече тамо где су наумили. Неће нам отети воду - поручују Управи за шуме из МЗ Трепча.