Високи представник у БиХ прети: Додик је прешао црвену линију, можда искористим бонска овлашћења

Novosti Online

29. 02. 2020. у 09:31

Високи представник у БиХ прети: Додик је прешао црвену линију, можда искористим бонска овлашћења

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поручује да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик прешао "црвену линију" и да је спреман да реагује
Високи представник у БиХ Валентин Инцко поручује да је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик прешао "црвену линију" и да је спреман да реагује и употребом "бонских овлашћења", којима може да смени Додика и чак да му забрани бављење политиком!

Инцко каже да су државе Квинте увек биле за употребу "бонских овлашћења", али и неке друге земље ако ништа друго не би помогло. Ипак, додаје, то не би урадио без одлуке Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИК).

- Спреман сам да реагујем, али само са ПИК. У ПИК је у току размишљање и све више чланица мисли да треба користити "бонска овлашћења", али одлука још није донета. Осим Русије, има унутар ПИК још држава које сматрају да су најбоља домаћа решења. И ја исто мислим - истиче Инцко.

Према његовим речима, "црвена линија" је када неко каже да неће поштовати одлуке Уставног суда БиХ.

- Замислите када би неко на острву Корзика рекао да неће поштовати одлуке Уставног суда у Паризу. Председник Макрон би одмах послао војску - наглашава Инцко.
Додик: Не позивам на рат, али о сецесији има разговора

Милорад Додик изјавио је да не позива на рат и сецесију Републике Српске, али да има разговора о томе.

- Ни у једној својој изјави никада нисам позвао на оружани сукоб. Не позивамо на рат, на сукобе, сецесије нема у документима РС, али о томе, наравно, има разговора - казао је Додик, додајући да је његов циљ да се Републици Српској врате њене надлежности и да се БиХ врати на изворни Дејтон.

Милорад Додик, на другој страни, каже да Инцко напада и урушава уставни поредак и основне слободе људи.

- Инцко чује само шта ми кажемо, а не чује кад они кажу да ће узети оружје и изазвати рат. Уместо да позива на договор и пита зашто смо незадовољни одлукама Уставног суда БиХ, прети да ће дисциплиновати Републику Српску. Борим се за српске интересе. У БиХ постоји интерес Бошњака да елиминишу Србе и Хрвате из БиХ и у томе им помаже Инцко - упозорава Додик, додајући да је прошло време "бонских овлашћења".

- Инцко се показао као извршилац муслиманске политике у Сарајеву. Показао се као злотвор према српском народу и према Дејтонском споразуму, променио је мимо воље српског народа и мимо процедура многе законе и извршио значајну централизацију - истиче Додик.

Шта су "бонска овлашћења"

* високи представник може да доноси амандмане на уставе РС и Федерације БиХ
* може да доноси законе и њихове измене и допуне
* може да смењује изабране функционере и државне службенике и забрањује им учешће на изборима
* може да одузима грађанска права и лична документа без права на жалбу

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Miki

29.02.2020. 17:29

Lik uporedjuje Francusku i BiH...Lupas gluposti kao i svi.predhodni prestavnici za platu od 25 000 evra mjesecno...

Prellee

29.02.2020. 22:45

Odmah se oglasi, kad Srbe treba oklevetati. Mali čovjek od koga se očekivala neutralnost, doslednost, pravednost i uzajamno poštovanje Bošnjaka i Srba isto. Medjutim Austrijska krv je odlučila da se Srbima sveti.

Goran RS

01.03.2020. 07:28

Gospodine Incko, a zamislite da Vi pretite Francuskoj oduzimanjem gradjanskih prava i smjenom tog istog predsjednika koga spominjete-da li biste ikad vise usli u Francusku i da li biste zavrsili u zatvoru umjesto da zaradjujete ogromne pare na racun tudje nevolje. Sram Vas bilo!

Liver

01.03.2020. 15:54

Gospodo postujte Dejtonski sporazum!!! To trazi i Dodik!! Sta je tu sporno!??? Ne svidja vam se Dejtonski sporazum ili ste uzeli pare od bosnjaka za neka obecanja koja ne mozete da ostvarite pa ste sad u problemu!???

X.Y.Z.

01.03.2020. 16:29

Цела ЕУ је корона вирус за оне који неће како они хоће! Поцркали да Бог да!!!

Војин

01.03.2020. 17:25

"Ко ти је ископао око? Брат, зато је тако дубоко"! Валентин је Корушки Словенац, дакле Словен који за за вереме Хитлера био "виђен" за "коначно решење" али захваљујући заједничкој борби, пре свега Словенаправославаца, Инцко је данас ту где је, уместо да је сконачо у гасним коморама. Словенци су ушли у Југославију као најсиромашнији народ а из Југославије, коју су први разарали, изашли су као најбогатији. Иначе он прети празном пушком јер ово није униполарни свет - питају се и други!