МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије уверен је да има још наде да се питање спорног Закона о слободи вероисповести решава дијалогом, наводећи да Црква о том спорном правном акту разговара са Европом и Америком.

-И они се чуде и траже да се то питање решава дијалогом. Забрињава ме то што је Влада Црне Горе повукла закон за мајке, а нису смели, мада то значи да могу да повуку законе. А Закон о слободи вероисповести не желе, већ га се држе као "пијан плота", казао је на конференцији за новинаре митрополит Амфилохије, изражавајући чуђење како Влада није сазвала експертске комисије и тимове, док њихови представници изјављују да неће повући закон.

-Имам још наде. Време је да се насиље прекине и да будемо демократска земља, а не демонократска, поручио је владика Амфилохије.

Конференцији је присуствовао и митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, који је рекао да се догађаји у црквеном животу у Црној Гори и Украјини налазе у центру збивања читавог православног света.

Прочитајте још - Историјске литије у Црној Гори: Више хиљада Беранаца на улицама, преко 25.000 Никшићана против Закона, горштаци са Жабљака не дају светиње (ФОТО+ВИДЕО)

-Веома јасно схватамо ситуацију у којој се налази ваша света Црква, зато што је нешто слично већ преживела и у одређеном степену наставља да преживљава И наша Црква. Више од тридесет година је прошло од кад је пао комунистички режим. Још пре него што је постала независна Украјина, у њој се појавио раскол. Тај раскол је уз помоћ појединих представника државних власти И политичара наставио да живи И до данашњег дана. На жалост, тај раскол је данас изашао ван граница Украјине и прети да подели читаво православље. Украјински расколници, који су без покајања били примљени у црквено општење од стране Патријарха константинопољског његовом једностраном одлуком, немају апостолско прејмство. И та чињеница не само што чини немогућим евхаристијско општење са њима, већ оскврњава и цркву Христову, казао је митрополит кијевски, изражавајући благодарност Српској православној цркви за канонску и светоотачку позицију коју је заузела непризнавањем раскола у Украјини.

Митрополит Онуфрије рекао је да је задивљен масовношћу литија у Црној Гори.

-Пријатно сам задивљен како штитите веру, вашим јединством И васкрсењем православне вере у Црној Гори. За нас, православне Украјинце ваш пример је веома охрабрујући и надахњујући. Овде смо са вама не само да поделимо радост празника Светог Симеона Мироточивог него да још једном потврдимо истинитост библијских речи: “Кад брат брату помаже, он остаје тврд као град”, поручио је митрополит кијевски Онуфрије.