-Сабирамо се као Црква Божја, у име Божје, у име правде Божје и људске, свједочећи да смо изложени неправди и дискриминацији у својој држави Црној Гори. Боримо се да се дискриминаторски закон, који је лицемерно назван Законом о слободи вере, а он је, заправо, закон против православља. Да се повуче или да се уклоне оне одредбе које дискриминишу СПЦ и њене епископије у Црној Гори.

Ово је после литије за одбрану светиња у Мојковцу, родном меесту премијера Душка Марковића казао  у обраћању сабраном народу епископ будимљанско-никшићки  Јоаникије.

 -Српска православна црква  након осам векова постојања, овим законом бива принуђена да иде на шалтер код општинских бирократа да се региструје као новооснована јерска заједница, као сектаНе можемо то дозволити, јер ми имамо правни субјективитет и континуитет и . историју осам векова. Не можемо дозволити да ми, као већинска вера у Црној Гори, будемо неравноправни са осталим верама. Ми поштујемо све оно што је држава договорила са римокатоличком Црквом, са исламском и јеврејском заједницом, али и ми хоћемо да имамо иста права, као и остали. Не тражимо ништа више, али не можемо дозволити да се нама ускраћују права која смо стекли кроз векове, која нам ни Турци нису одузимали, нити су прекњижавали на државу, ни Турска, ни Аустрија, ни комунисти то нису радили. Ови су отишли даље од свих и хоће сада да препишу светиње и све што је Црква Божја стицала до 1918. године. Какав је то начин да се било коме одузима имовина и отимају светиње, казао је епсикоп Јоаникије, који је истакао да је наш  народ из дубине бића осетио да се овде ради о неправди, о ужасној неправди, о удару на нашу веру, на достојанство, о удару на светиње, о удару на наше претке, на садашњост и будућност.

- Онај ко хоће некоме да узме дом да му га отме, он удара и на његово имање, на његову част, на образ, ускраћује му право на опстанак. Ми се морамо изборити за слободу наше свете вере православне, коју нам је завјештао Свети Сава, Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски, Мојковачки јунаци који су гинули за Крст часни и слободу златну, за достојанство свог народа, за част и образ свог потомства. Сваки излазак народа у свенародне литије је, по владикиним речима, велика је подршка Цркви.
 
-Ви сведочите на овим великим народним скупштинама, нема веће институције од ових народних скупштина у Црној Гори које су тако достојанствене, да је тај закон ништаван, да је донесен са злом вољом и да треба да се измени. Обмањују јавност наше власти како ми не поштујемо државу, како не признајемо независност Црне Горе, како је ово великосрпска, руска политика. Не пролази та прича више! Није тачно. Ми поштујемо државу и поштујемо Устав Црне Горе. Овај је закон против Устава и против међународно утврђених правила. Овај је закон против православља! Овај закон угрожава слободу вере! То се нигје више не ради, него у Црној Гори С тога смо одлучни да истрајемо у овој борби до краја. Не можемо дозволити да наша вјера буде понижена, дискриминисана и гоњена. Црква Божја и кад је гоњена она је света и јака. Нећемо попустити! Немамо пред ким да попустимо. На правом смо, истинитом путу, боримо се истином и правдом Божјом. Истина и правда Божја, и суд Божји ће победити, казао је епископ Јоаникије, истичући: Ми желимо добро својој држави, желимо мир и слогу, стабилност и то ће бити онда када света православна вера добије и обезбеди сва своја права као и остале вере. Ништа више од тога, али ништа ни мање, поручио је епископ Јоаникије, који је сабрани народ замолио да  и надаље чувају ред и поредак литија. -Њима се цео свет диви, нагласио је епископ Јоаникије.