Јаншин трећи повратак

Ј. Керблер

петак, 28. 02. 2020. у 06:34

Јаншин трећи повратак

Фото ЕПА

Словенија добија нову, 14. владу по реду, коју ће водити политички ветеран
ЉУБЉАНА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПО трећи пут Јанез Јанша постаје словеначки премијер, јер после званичне одлуке председника државе Борута Пахора о давању мандата овом политичком ветерану, који је окупио коалицију четири странке и има већину у парламенту, да састави нову владу, гласање у парламенту биће тек формалност.

Та потврда ће уследити вероватно већ идуће недеље.

Тако ће Јанша (61) преузети четрнаесту по реду словеначку владу, без обзира на то што су у последњи тренутак интелектуалци послали јавни апел да тиме Словенија драстично скреће удесно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Код Јанше пронађено 210.000 евра спорних прихода

Јанша, који је победио на изборима пре две године али тада није успео да састави владу, тако добија поверење да оформи нови кабинет. Његов СДС имаће ресор унутрашњих и спољних послова, а Јанша најављује да ће давати подршку земљама региона за улазак у Европску унију. Имаће и снажну подршку Виктора Орбана са којим је Јанша у изузетно добрим односима.

Првак словеначке деснице има дугу каријеру јер је у словеначкој политици више од 35 година. Два је пута био у затвору, први пут у време бивше Југославије када је осуђен због одавања тајни ЈНА које је објављивао у "Младини", а други пут након афере "Патрија", када је оптужен да је учествовао у корупцији приликом набавке финских оклопних возила.

Одседео је тада шест месеци у затвору, а Уставни суд је поништио пресуду и цео процес је касније застарео. Јанша је био и у епицентру афере са приватном имовином, када није имао покриће за око 240.000 евра које је држао у банци.

За време два мандата оптуживали су га да је вршио притисак на штампу.

Досадашњи премијер Марјан Шарец, који је дао оставку на челу прве мањинске владе, није успео да окупи нове странке и настави са мандатом. Његова је популарност знатно опала, док Јаншином СДС-у расте и сада странку подржава 20 одсто Словенаца.

Јанша је уз Јанеза Дрновшека једини политичар којем је успело да састави владу у три мандата.


ОПЕТ ВОЈНИ РОК?

ЈАВНОСТ у Словенији се "забавља" најавом да би једна од Јаншиних првих мера могла да буде увођење шестомесечног војног рока. Није јасно хоће ли ли се војни рок служити у касарнама или не, али је сигурно да ће у наредном периоду Словенија оснажити одбрамбене капацитете. Јанша предлаже и оснивање министарства демографије, иако Словенија за разлику до земаља у региону нема већих проблема с демографијом.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

I Zlovenija je na Balkanu

28.02.2020. 12:43

Lopovčnine uživaju ugled i poverenje, baš kao u svim ostalim državicama na ovom prostoru...