Хрватска књижевница Ведрана Рудан осврнула се на тему која је ових дана актуелна како у Хрватској, тако и у земљама региона - корона вирус. Она је у колумни под насловом "Зашто се не бојим корона вируса?" својим сународницима Хрватима у свом стилу објаснила зашто се не треба плашити ове заразе.

Текст преносимо у целости:

"Зашто се не бојим корона вируса?

Мене корона вирус не може ни изненадити ни убити јер стално пратим наше портале. На Индекс скачем из минуте у минуту, тамо све пише. Неки и говоре.

Поновит ћу што сам научила. Корона вирус је стигао у Хрватску, али не треба дизати панику. Јавио се доктор Ђикић који се увек јави кад је Хрватска у кризи или кад открије неки лек за рак. Овај је пут објавио да Хрватска има феноменалне докторе који ће нас на време обавестити колико има мртвих и како није време за панику зато јер се о корони све зна.

Вирус је скочио на човека са шишмиша или оне чудне кинеске животиње покривене љускама или је побегао из кинеског лабораторија или су га Кинезима увалили Амери. Мени која мрзим све што је америчко ово посљедње највише држи воду. Како је могуће, реците ви мени, да више мртвих од короне има у Хрватској у којој нема мртвих него у Америци?

Као и сваки смак света и ова корона има своју звезду. Госпођа која нас на тему корона све успешно смирује неко је време провела у окупираном Сарајеву, јако је богобојажљива и стручна. Кад је била у Сарајеву од бомби ју је спасио драги Бог. Рекла је да против короне не помажу маске, не помаже ни паника, ни пражњење маркета, треба само бити опуштен и прати руке.

Ј*боте! Да је Хрватима који су сви католици споменула драгог Бога, молитву и веру њене би поруке до њих стигле. Често прати руке? Докторица није нормална. И то још врућом водом и сапуном и још двадесетак секунди?!

Јутрос сам била у “Премијеру”, то је ријечки кафић у центру, седила сам за столом покрај мушког wc-a јер је мушки wc у зони у којој се не пуши. Гледала сам дечке који су улазили. Кунем се да је огромна већина пре изашла него ушла. Мокре руке нисам видела чак ни код оних који су се у заходу задржали више од петнаест минута. Хрвати се више боје воде него короне.

Прочтиајте још - Корона вирус ПРЕД ВРАТИМА: Србија спремна за НАЈЦРЊИ сценарио, Хрватска ПОЈАЧАВА мере превенције

Да сажмем. Корона је у Хрватској, паници нема места, шири се кијањем, пљувањем, прљавим рукама, лека нема, смртност је мала за оне који преживе, лек ће бити готов за коју годину, доктор Ђикић је рекао да ће се вирус сам изгубити кад мало угреје, данас у Лици пада снег, од короне умиру само стари, болесници од рака, срчани болесници и понеко дете и млади људи и људи у средњим годинама.

Ја сам опуштена, верујем у Бога, перем руке, док ово пишем на лицу имам маску коју сам платила пет евра, муж је из Лике довезао пасуљ и кромпир. Никоме не отварамо врата, ја пратим Индекс из минуте у минуту, муж Н1 из сата у сат зато јер они не шире панику.

Да, корону шире и мачке. Не питајте ме зашто наша Пепица више није с нама. Муж ју је треснуо лопатом по глави и убацио у зграду једне странке која је у ових 30 година, уз Божју помоћ, побила више Хрватица и Хрвата него ће то учинити ова корона и хорде корона које ће нам доћи иза ње.

Да. Опустимо се. Ј*беш корону. Зна се одакле Хрватској смрт прети.