САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко оценио је да су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и Скупштина Републике Српске прешли црвену линију и додао да је спреман да реагује, али да то не би урадио без Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИЦ).


Додао је да су државе тзв. Квинте увек биле за коришћење бонских овлашћења, која дају велика овлашћења високом представнику, али и друге, ако ништа друго не би помогло, пренео је портал Клиx.ба.


"Ја сам спреман да реагујем, али само са ПИЦ-ом. Не бих то радио сам. У ПИЦ-у је у току ново размишљање и све више чланица мисли да треба користити бонска овлашћења, али одлука још није донета. Осим Русије, има унутар ПИЦ-а још држава које мисле да су најбоља домаћа решења. И ја исто мислим, и то су државе које верују у домаћа решења, али вам нећу јавно казати које су. Све те државе мисле добро за БиХ. У ПИЦ-у има 11 или 12 држава, неке су више, а неке мање за коришћење бонских овлашћења", поручио је Инцку у разговору за Ал Џазиру Балканс.


Осврћући се на данашњу изјаву лидера СДА, СББ-а и ДФ-а, Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића, који су Додику поручили да неће дозволити прелажење црвене линије, Инцко је рекао да је црвена линија када неко каже да неће поштовати одлуке Уставног суда БиХ, конкретно ову последњу о власништву над пољопривредним земљиштем.


"Замислите када би неко на острву Корзика рекао да неће поштовати одлуке Уставног суда у Паризу. Председник Емануел Макрон би одмах послао војску", рекао је Инцко.


Уставни суд је, каже он, темељ сваке државе и одлуке се морају имплементирати.


"Изетбеговић је рекао да прво треба да реагује Тужилашво БиХ, а знамо ко је предложио ових осам закључака у НСРС, знамо ко је био присутан. Крајње би било време да домаће институције ураде свој посао, а ако неће, онда увек постоји могућност да у међународној заједници нађемо заједнички језик", казао је Инцко.


Он је додао да се неће мењати територија РС.


"Није се мењала територија Србије када је Додик тамо купио неко земљиште или вилу. Титулар државне имовине је држава", навео је Инцко.