ПОСЛАНИК Европског парламента и копредседавајући састанком Парламентарног одбора ЕУ и Црне Горе за стабилизацију и придруживање Владимир Билчик поручио је да се Брисел може укључити у решавање спорног Закона о слободи вероисповести једино на позив свих актера.

- Поступак у вези са законом мора да се води по свим међународним стандардима. Дијалог је прави пут и у његовом духу треба наставити рад на спорним питањима. Ми не можемо доћи на позив само једне стране, али можемо да покушамо да креирамо простор за разговор. Нисмо ту да намећемо решење, већ да подстакнемо дијалог - казао је Билчик.

Он се у среду срео са председником црногорске Скупштине Иваном Брајовићем, који је поновио режимску платформу:

- Не можемо да отимамо нешто што је наше. Нема државе у држави. Не може неко да не поштује закон и да буде изузет од примене закона. Светиње су градили преци свих нас у Црној Гори - поручио је Брајовић.

Нешто раније са члановима ЕП у Подгорици састали су се представници Епископског савета СПЦ које је предводио епископ будимљанко-никшићки Јоаникије. Констатовано је да је став међународне заједнице да се до решења мора доћи дијалогом, укључујући не само примену, већ и измену спорних чланова.

- Ако је дијалог једини пут, а мислимо да јесте, чему служе изјаве које долазе са најважнијих државних адреса, а које су се претвориле у својеврсну мантру, да се Црква бори против Црне Горе. Уместо да као свака одговорна и демократска власт чује глас народа, ова показује своје тоталитарне облике и тај исти народ назива издајницима, рушитељима државе и лудацима - поручили су из Епископског савета.

Тело које представља СПЦ у Црној Гори указује на то да су готово све државне институције упрегнуте у прљаву борбу против цркве и њених верника.

- Последње изјаве Ђукановића и Марковића показују да су они и њихова партија једини који се стављају изнад Црне Горе. Тражимо само једно - да се над Црквом примењују исти закони који важе и за друге верске заједнице. У тој борби нећемо стати - поручили су из Епископског савета.

Током разговора са члановима делегације ЕП председник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић поновио је да прво треба решити Закон о слободи вероисповести, па тек онда почети дијалог опозиције и владајуће већине.

- Закон је главна кочница дијалогу, а власт најјачи удар врши управо на Митрополију - каже Јоковић.


ХАПШЕЊА ЗБОГ ТРОБОЈКЕ

НИСУ ме уплашили. Жао ми је што ми боје нису вратили, али идемо даље. Тробојка ми је у души - поручио је у среду Никшићанин Видоје Кисић, кога је полиција привела због цртања тробојке у близини своје куће, у насељу Растовац. Он је на камену нацртао старо црногорско знамење, а пријавио га је комшија.

Црногорска полиција саопштила је да је на прелазу Ранче запленила 239 мајица са исцртаним тробојкама и 70 бакљи!


СКУПШТИНА РС О ДОЛАСКУ ПРЕДСЕДНИКА ЦРНЕ ГОРЕ У БИХ

МИЛО САДА НИЈЕ ДОБРОДОШАО!

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у среду, на посебној седници Народне скупштине РС, да посета БиХ црногорског председника Мила Ђукановића треба да буде одложена, јер су угрожена српска национална права у Црној Гори, те нагласио да ово питање треба поново активирати након смиривања ситуације.

Додик је нагласио да је у Председништву БиХ гласао против упућивања позива Ђукановићу да посети БиХ, јер је сматра штетном по виталне интересе српског народа.

- Због угрожавања српских националних права у вези са СПЦ и њеним идентитетом није најбољи тренутак да Ђукановић добије медијску и политичку позорницу у БиХ и Сарајеву да би је искористио правдајући свој атак на СПЦ и њену имовину - истакао је Додик.

Он је навео да би посета могла да буде проблем и Ђукановићу и да је зато гласао и други пут против његове посете.

Додао је да није против посете, него против посете у овом тренутку. Он је затражио двотрећинску скупштинску већину која би подржала његово гласање у Сарајеву, а самим тим и поништила одлуку Председништва БиХ у којој се каже да би Ђукановић посетио БиХ 2. и 3. марта. (С. М.)