ПАРК "Бока" у центру Херцег Новог једно је од места за које су генерације Новљана сентиментално везане, посебно док се ту уздизало лепо здање хотела "Бока", нестало након земљотреса 1979. Обећања да ће уместо старог бити саграђен нови хотел никада није испуњено, а парк који је својевремено заслуживао статус ботаничке баште, са око 200 биљних врста и лепом фонтаном коју краси скулптура богиње Дијане, рад Петра Палавичинија (1888-1958), трпео је трансформације, небригу, промене власника и полако, али неизбежно пропадао.

Херцегновска локална управа је пре две године у обнову фонтане уложила седам хиљада евра. Обновљени су расвета, систем за самопречишћавање и рибњак. Општина је преузела и одржавање парка који припада подгоричкој "Вектра Боки". У тим "крупним" променама некако је у другом плану остала прича о пензионеру Мифту Цоковићу који дуже од 15 година истрајно и с пуно љубави чисти фонтану у парку и брине о голубовима, рибицама, врапцима...

Немар појединаца који у фонтану убацују песак, лишће, шишарке, лименке, пластичне флаше, Цоковић ћутећи и стрпљиво уклања, а свакодневни долазак у парк за њега је ритуал од кога не одустаје.

- У Херцег Нови сам дошао из Бијелог Поља 1956. године. Свако јутро нахраним рибице и голубове. Имам добру сарадњу са Водоводом и инжењером Мићом Стојановићем. Они су ми купили алат и мреже. Инжењер Стојановић пошаље увек екипу да исцрпи воду како би се фонтана комплетно очистила - прича Цоковић.

Прочитајте још: Херцег Нови посетили гости из 40 земаља, највише их дошло из - Србије

Према речима овог чилог осамдесетогодишњака, Стамбено предузеће и Чистоћа доприносе одржавању парка колико је у њиховој могућности. Упркос томе остаје, каже жал, што је "Вектра" уништила херцегновске хотеле, па и Парк "Бока".