Поново је премијер Црне Горе Душко Марковић грубо и неодговорно оклеветао Српску православну цркву подмећући јој ничим доказан став да, како је рекао, „Црква жели да се стави изнад државе и да не признаје њен сувенеритет и независност".

Истина је потпуно другачија. Власт се континуирано ставља изнад државе кршећи чак и Устав Црне Горе. Никада Црква није именовала министре, посланике и државне службенике, али зато се власт директно меша у канонско устројство Цркве и одређује ко је црква, а ко није, нарушавајући принцип одвојености Цркве и државе. Црква никада није била, нити ће икада бити против Црне Горе, али неће ни бити слепи послушник атеистичких владара који желе да је устројавају по својим мерилима и аршинима. Упорно саопштавамо, сада понављамо, да Црква није ни против доношења Закона, већ искључиво против појединих дискриминаторних и антиуставних чланова којима се врши правно насиље не само према Цркви, већ и према важећем правном поретку Црне Горе, саопштено је на састанку чланова Епископског савета СПЦ у Црној Гори са члановима делегације Европског парламента који је одржан у Подгорици.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милан Кнежевић: Мило расписао црвену потерницу за Христом!

Епископски савет, који је на овом састанку предводио Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, још једном је констатовано да је став међународне заједнице да се до решења мора доћи дијалогом, укључујући не само примену, већ и измену спорних чланова. То је оно на шта Епископски савет од почетка инсистира.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Верни народ Црне Горе помера границе: Поносно носе крст и заставу православља у рекордном броју (ФОТО/ВИДЕО)

-Ако је дијалог једини пут, а мислимо да јесте, чему служе изјаве које долазе са најважнијих државних адреса, а које су се претвориле у својеврсну мантру, да се Црква бори против Црне Горе. Ако нешто доприноси угледу Црне Горе пред Европом и светом, ако је нешто за понос у Црној Гори то су наше величанствене литије у којима стотине хиљада људи мирно и достојанствено исказују незадовољство доношењем оваквог Закона. Уместо да као свака одговорна и демократска власт чује глас народа, ова црногорска показује своје тоталитарне облике и тај исти народ назива издајницима, рушитељима државе и лудацима. Ова сабрања по бројности и духу не памти Европа у последњих сто година. Али и поред тога, са жаљењем примећујемо да нема те државне институције коју власт ових дана није упрегла у прљаву борбу против Православне цркве и њених верника, који траже да имају иста права која припадају и другима.

Изјавама и понашањем председник Ђукановић јуче у Женеви, а премијер Марковић данас, показују да су они и њихова партија једини који се стављају изнад Црне Горе, претворивши институције система у машинерију за остваривање својих политичких и партијских интереса, а не у служби грађана који свакој држави, па и Црној Гори обезбјеђују суверенитет.

Тражимо само једно, да се над Црквом примјењују исти закони који важе и за друге верске заједнице, као и за свако правно лице у Црној Гори. И нећемо стати у тој борби.