На подручју Федерације БиХ је током фебруара 31 особа стављена под здравствени надзор због сумње на корона вирус. За њих 17 је истекао инкубацијски период и тренутно је 14 особа остало под посматрањем, потврђено је за Klix из Федералног министарства здравства.

Како наводи Index.hr, већа група ученика и наставника из Грачанице те један возач аутобуса који су прошле недеље боравили на северу Италије. Они су у кућној изолацији по одлуци жупанијских власти у Тузли.

Возач аутобуса који се сам пријавио здравственој установи након тродевног боравка у Венецији због упале грла узет је брис и послат на анализу у Сарајево.

Он је заједно са децом након тога послат у кућну изолацију у трајању од 14 дана.

Из Федералног министарства здравства су подсетили да је јуче одржан хитни састанак и да су одлуком Кризног штаба ФМЗ донесене нове нове мере за даље спречавање ширења корона вируса.

Такође, нагласили су да се прати развој ситуацију и предложене мере ће се мењати и прилагођавати у складу с њом.

- Ми смо још јуче пооштрили те мере јер је до сада било на снази да се на граници посебно контролишу држављани Кине, међутим, то сада важи и за путнике из Италије, Јужне Кореје и Ирана, подручја која се сматрају најугроженијим. Тек данас је био први потврђени случај у суседној Хрватској тако да нисмо још реаговали у складу с тим. Дакле и данас су на снази јучерашње мере, али оне су свакако подложне променама - навели су из Федералног министарства здравља. (Телеграф.рс)


КИНЕСКИ ДРЖАВЉАНИ НЕМАЈУ КОРОНАВИРУС, НАЛАЗИ НЕГАТИВНИ

Налази сва три кинеска држављанина који су примљени на КЦУС и тестирани на коронавирус негативни су, пренела је сарајевска Н1.

Они би данас требало да буду пуштени на кућно лечење, а у Клиничком центру речено је да се спрема изолација за пацијенте уколико налази покажу да су позитивни.