Хрватски малопродајни ланци су под све већим притиском масовних куповина због панике изазване коронавирусом, извештава портал Сеебиз, позивајући се на информације које су редакцији јавили читаоци.

Једна продавница Орбика у самом центру Загреба остала је са "никад мање робе", рекла је продавачица за овај портал. Највише се купују залихе хране - првенствено пиринач и тестенине, као и основне потрепштине попут тоалет папира.

Слична је ситуација и у онлајн трговини Конзума где, на пример, више нема на залихама појединих врста пиринча. Исто важи и за брашно и интегрални тост, којих више нема на залихама.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Potvrđen prvi slučaj korona virusa u Hrvatskoj

Вероватно је део људи поведен за информацијама из Италије, где је забележено више стотина случајева заразе коронавирусом и за сада седморо мртвих, одакле већ данима долазе слике полупразних трговина, наводи Сеебиз. Људи купују конзервирану храну, воду и средства за дезинфекцију чекајући изолацију и затварање у своје домове.

Купци у Италији су морали да чекају у редовима док су трговци покушавали да организују групе од четрдесет људи које би пуштали наизменично у продавнице по производе.

У Хрватској паника још увик није попримила такве размере, али, чини се, да ће и овдашњи трговци имати пробем са залихама наредних дана, оцењује Сеебиз и додаје да ће, с друге стране, ови дани трговцима свакако донети неуобичајено високе нивое промета за ово доба године.