БАЊАЛУКА- Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је црногорска политика антисрпска још од признања једнострано проглашене независности Косова.


Противи се, рекао је, да црногорски председник Мило Ђукановић почеткoммарта дође у званичну посету БиХ, јер сматра да такав његов став помаже СПЦ у условима када та верска заједница у Црној Гори доживљава порогон.


Он је подсетио да је црногорска власт с јеврејском, исламском и католичком заједницом постигла посебне споразуме, а да је само за СПЦ и њену имовину остало да се решава питање путем закона,и то тако да та имовина најчешће у знатном обиму буде одузета.


"Нико није против тога да Ђукановић дође у БиХ, али поставља се морално и политичко питање - како неки Србин може дозволити да му се пружи прилика да, док тамо наши људи протестују, он дође у Сарајево и објашњава шта он хоће, јер је реч о истом верујућем народу и овде је било много солидарности према литијама у Црној Гори", рекао је Додик.


Додик је напоменуо да је раније упутио писмо у којем је молио црногорске посланике да одложе доношење Закона о вероисповести, а када су га усвојили, додао је, апеловао је да покушају да разумеју СПЦ, преноси босански портал Клиx позивајући се на Срну.


Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ у вези са пољопривредним земљиштем, Додик је рекао да је Уставни суд БиХ још пре 15 година почео да оспорава све везано за Републику Српску.


"Кренули су са оним најважнијим, што дира емоцију, менталитет, посвећеност, а то је укидање химне, грба, заставе и да заврше са тим симболичким стварима", навео је он у емисији Актуелно, а преноси РТРС.


Истакао је да је сада на ред дошла имовина.


"Драго ми је што су сви политицки фактори у Српској, и власт и опозиција схватили да се ради о једном тешком политичком тренутку", нагласио је Додик.


Поводом најновијих изјава председника САД Бакира Изетбеговића, Додик је рекао:


" Изетбеговић изађе и каже 'Борите се свим средствима, оружјем и ратом ако треба'. Ми никад нисмо позивали на рат. Како Изетбеговић да креира рат? Где су му јединице, паравојске? Људи не треба да се плаше, то су празне политичке приче. Нигде нећете наћи да сам ја рекао да позивам на рат", навео је Додик.


Он је додао да је процес разградње Републике Српске од стране међународне заједнице и данас присутан.


"Уколико се БиХ не врати базичном договору три народа тешко ће живети", поручио је Додик.


Напомиње и да, ако је ико позивао на поштовање принципа Дејтона, онда је то био он.


Коментаришући наводе да европски званичници разматрају да му уведу санкције, Додик је рекао да не верује у тај сценарио.