Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије предводио је у недељу литију улицама Рисна након молебна Пресветој Богородици који је служен у рисанској цркви Светих апостола Петра и Павла.


Благосиљајући велики број сабраних верника, међу којима је било пуно деце, Митрополит Амфилохије је поручио да ми сведочимо слободу којом смо обдарени од Господа ходећи у литијама црногорским градовима.


"Ми сведочимо Нови завет, хранећи се Телом и крвљу Господњом, хранећи се Његовом љубављу и учећи се на Његовој љубави“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.


Владика је подсетио да јер Косовски завет израстао из Новог, Христовог завета.


Жртвовање себе за ближње своје, за светиње Божје – то је оно ради чега је цар Лазар себе жртвовао, и сви они кроз векове који су се опредељивали за оно што је вечно, што је непролазно, за разлику од оних који се клањају мртвим, пролазним, ништавним стварима, који проглашавају лаж и безакоње за закон. Нажалост, и ми смо то дочекали овде у Црној Гори да је безакоње проглашено за закон, и то у име народа“, рекао је Митрополит Амфилохије.


Упитао је који је тај народ који гласа за некога који безакоње проглашава за закон.


Ја верујем докле се не скине то безакоње да нећете наћи ни једног ни Бокеља, ни Црногорца ни Брђанина који ће гласати за тако безакоње и за оне који тако безакоње отимања светиња устоличују први пут у историји Црне Горе. У Бога се надам да међу вама Бокељима неће бити оних који ће гласати за то безакоње и за оне који подржавају то безакоње, без обзира ко они били“, поручио је Владика Амфилохије.


Поручио је да се власт бира да би држала закон, да би доносила праве и истинске законе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Литије делују застрашујуће, они би артиљеријским гранатама изравнавали Црну Гору“: Професор Универзитета у Новом Саду Миленко Перовић извређао СПЦ и митрополита Амфилохија


И да чува народну душу, да негује у народу заједништво и љубав. Не да дели народ, да га завађа. Да оно што ради, ради на братољубљу и богољубљу, а не на братомржњи и богомржњи“, рекао је он.


Казао је да су духовни потомци оних који су градили будућност на братомржњи и богомржњи све што је тада саграђено разорили и опљачкали.


И сада је још преостало да цркве Божије заузму и опљачкају. Црква Божија је светиња Божја, она је за спасење свију и призив Божји свима да се врате себи, да се врате истини Божјој, правди Божјој, љубави Божјој, нади вечној, да се врате вечном достојанству. Да не жртвују себе и друге, да не жртвују децу своју ономе што је ништавно, пролазно и смртно, да се не клањају (с опроштењем!) дебелом цреву, него да се клањају Богу живоме и истинитоме“, нагласио је владика.


Нагласио је да су молитвени входови у Црној Гори исцељење од мржњи, деоба и подела, од свега што је тровало наш народ.


Зато је неопхопдно да овако ходимо за Богом као Путем, Истином и Животом“, закључио је Митрополит Амфилохије


У велику рисанску литију претходно су се слиле литије верног народа које су стигле из Леденице, Драгошевог села, Ораховца, Костањице и Мориња.


(in4s.net)