НЕЗАПОСЛЕНОСТ постаје све више рак-рана црногорског друштва. То показују подаци Завода за запошљавање према којима је крајем прошле године било 37.616 незапослених, од чега је 25.454 разврстано у 98 занимања и радних области, док њих 12.162 нема занимање ни квалификације. Посао чека чак 7.756 високошколаца, од чега и 240 магистара и 16 доктора наука!

На чекању су дипломирани економисти - 1.120, од чега и 34 магистра и троје доктора економских наука. Дипломираних правника је нешто мање - 926, од чега је 13 магистара. Без посла је 980 дипломираних васпитача и наставника друштвено-хуманитарног смера, уз 15 магистара и једног доктора из те области. Без посла су и 64 наставника природно-математичког смера и 75 наставника физичке културе, од којих је троје и магистрирало. Незапослених дипломираних менаџера и организатора је 821, од чега 42 магистра.

- Свака четврта особа у Црној Гори је запослена, на њен рачун дођу по један ученик, пензионер и незапослени, или радник на црно - коментарише за "Новости" мр Веско Пејак, председник покрета Алтернатива. - Да би економски систем Црне Горе био одржив на дуги рок, потребно је да на ове три особе дође макар девет радника. Економија и запосленост обично су последње теме о којима се расправља у државном парламенту, а питање плата и права радника су обично међу најмање помињаним темама у Црној Гори.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Митрополит Амфилохије одликовао Београдски синдикат: Један од чланова БС успео да уђе у Црну Гору и био је на литији од Старог Аеродрома до Храма (ФОТО)


Статистички подаци говоре да у Црној Гори има 379.130 грађана од 19 до 65 година. Од тог броја запослено је око 178.000, док више од 105.000 грађана ради на црно или немају никакав посао!

БЕЗ ПОСЛА И ЛЕКАРИ НА евиденцији Завода за незапослене налази се 271 лекар и 67 стоматолога, од тог броја и троје магистара. Посао чекају и 21 дипломирани фармацеут и један доктор фармације.

- Реч је о студентима, незапосленима и пензионерима. Оно што брине јесте чињеница да у земљи имамо најмање 100.000 незапослених који чекају посао дуже од три године - додаје Пејак. - Због толико незапослених радника, зараде у Црној Гори ће морати да падају.

Упркос томе што су туризам и хотелијерство стратешка грана развоја Црне Горе, без посла је 386 оних који су завршили факултет из тих области! Међу незапосленима има оних који су дипломирали одбрану и безбедност, или имају диплому факултета из области природно-математичких занимања. На посао чекају и бродари и помораци, инжењери рачунарства, дипломци са пољопривредних факултета, ветерине, технолози, грађевински инжењери, архитекте...


Веско Пејак

РЕШЕЊЕ

ВЕСКО Пејак подсећа да је све више младих који излазак из незавидне ситуације траже у одласку из земље.

- Ако желимо да Црна Гора опстане, морамо сав расположиви новац уложити у отварање нових радних места. Пустимо приче о ауто-путу. Неопходно је да тај новац поделимо младим предузетницима који би отворили мала предузећа. Са милион евра могуће је отворити десет малих успешних компанија, а у њима запослити најмање од 150 до 300 људи - сматра Пејак.