СВЕ су херцегновске литије лепе и многољудне, па ипак је она коју је предводио парох луштички прота Нико Урдешић до сада јединствена. Од Роса на Луштици до херцегновског Шквера литија је стигла морем. Осим тога чињеница да је овај млади човек једанаести свештеник у породици Урдешић, која има грчко порекло и да је уз позив свештеника одабрао и позив ватрогасца, покренули су и разговор о молебнима и литијама, које све бројније, већ два месеца походе Црну Гору с једном поруком - "Не дамо светиње!", али и о онима на "другој страни", који то достојанствено и истрајно непристајање на Закон о слободи вероисповести оспоравају.

Свештенички и позив ватрогасца наш саговорник сматра најлепшим јер: свештеник умирује ватре у души људској, а ватрогасац гаси пожаре. С миром и вером објашњава и да литије нису борба против Црне Гори већ борба за Христову веру источнога обреда, за православље.

- Све што се служи у нашим храмовима по благослову је нашега митрополита. Одзив верног народа и доброжелатеља других вероисповести искључиво је плод молитве, а до свега је довела безумност политичара који нису хришћани, па су кренули да легализују крађу црквене имовине јер једино њу нису продали. Ниједан молебан нити литију нису организовали политичари - уверен је прота Урдешић. - Сабирање и измирење народа поједини лидери ипак покушавају да (зло)употребе у дневнополитичке сврхе. На молебним литијама у целом овом васкрсавању народа и државе не станује политика ни у најнезнатнијем облику. Управо је супротно, станују вредности дуго потискиване вера, љубав нада.

Истрајношћу и достојанством којим одишу молебни и литије којима се дух цркве преноси на наше у великој мери освештане улице зачудили су и свет.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Митрополит Амфилохије одликовао Београдски синдикат: Један од чланова БС успео да уђе у Црну Гору и био је на литији од Старог Аеродрома до Храма (ФОТО)


- То је једини начин на који можемо да реагујемо када се нађемо у муци и невољи. Пост и молитва остављени су нам као једини начин борбе са искушењима - каже прота Нико и одлучно одбија оптужбе да СПЦ и Митрополија не признају нити поштју државу Црну Гору. - Читајући молебне и ходећи литијама бранимо две највеће светиње црногорске, свете храмове и богољубиви народ. Бранимо себе, своје претке и потомке, храмове које су нам преци дали да оставимо потомцима. Зар не кажемо: Чувари смо твог поштења и мајко наша, Црна Горо! Бог се јавио и пројавио као никада до сада у Црној Гори. Прослављамо воздвижење Часнога крста, јер никада се у Црној Гори није воздигнуло више крстова!

Нико Урдешић поред владике Амфилохија , Фото Приватна архива

Урдешић додаје да "није спорно да закон постоји, али је спорно што је неутемељен" и цицеронски закључује "што је ближи крај империје, то су безумнији њени закони".


СПОРНЕ ЦРКВЕНЕ ГРАНИЦЕ?

КАЖУ да је СПЦ окупаторска у Црној Гори, зато што има више епархија на територији данашње Црне Горе. Приговарајући то, показују своје незнање - објашњава прота Урдешић. - Већ 800 година као организована и уређена постоји СПЦ на нашим просторима. Претрпела је многе промене, али никада није изгубила континуитет. Монтенегрини су позивајући се на погрешне аргументе, под велом наследника Зете створили данашњу Црну Гору 2006. године користећи притом цртеже Титових картографа! Ово је камен спотицања. Све епархије СПЦ су историјски утемељене и налазе се у границама које је утврдио оснивач Свети Сава.