АКО треба и присуством да потврдим да је било геноцида у Сребреници - долазим!

Ова изјава Мила Ђукановића, председника Црне Горе, на сарајевској ТВ Фејс подигла је на ноге Црногорце, посебно учеснике ратова од 1990. до 1999.

- Још једна у низу срамних и лажних Ђукановићевих изјава којима жели да осрамоти Војску Југославије и Црногорце, припаднике часних јединица, којима се и данас поносимо. То што он чини је његова брука, а не Црне Горе и црногорских војника. Сви ратови деведесетих година дешавали су се у време његове владавине, када је себе представљао патриотом и бранитељем српства. Тада је, како је говорио, више волео шах од шаховнице. Очигледно притиснут страним менторима, данас мора да пева како други свирају - каже, за "Новости", Радан Николић, председник црногорског Удружења бораца ратова од 1990. године.

Додаје и да ниједан званичник актуелне власти у Црној Гори никада није осудио злочине над својим држављанима на простору бивше Југославије. Мило Ђукановић се није удостојио да ода почаст његовим Никшићанима, резервистима бивше ЈНА који су зверски мучени и убијени у сабирном центру "Лора" код Сплита, као и у другим мучилиштима у Хрватској и Босни и Херцеговини, али и на Косову и Метохији.

Иако се очекивало да ће после првих разговора о спорном Закону о вероисповести који су повели представници Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске доћи до смиривања тензија, то се није догодило. У међувремену су уследили још јачи напади на митрополита Амфилохија, СПЦ и њене вернике.

Будимир Алексић, посланик Нове српске демократије, подсећа, за "Новости", на изјаву коју је својевремено дао Томо Ковач (МУП Републике Српске), који је јавно захваљивао Ђукановићу, као премијеру Црне Горе, и његовој влади за помоћ коју је тада слала званична Подгорица.

- Мило је здушно помагао акцију ослобађања Сребренице од 28. дивизије армије БиХ, којом је командовао Насер Орић. Војсци Републике Српске обезбеђивао је гориво, то никада није ни демантовао - каже Алексић. - Сада исти тај Ђукановић прихвата наратив о Србима као јединим кривцима за рушење Југославије и за све ратове у то време! Мило је својевремено подржавао и канонско-правни статус СПЦ у Црној Гори, обавезао се пред патријархом Павлом и Синодом 1998. да ће штитити позицију СПЦ, какао је тада говорио - у односу на непостојећу и канонски непризнату невладину организацију ЦПЦ. Ђукановић је направио заокрет о свим питањима и данас полемише са Милом од пре двадесет година!


ПОСЛАНИЦА ВЕСНА МАРКОВИЋ: ПОДГОРИЦА ДИСКРИМИНИШЕ СРПСКИ НАРОД И СПЦ

ПАРЛАМЕНТАРНА скупштина ОЕБС мора да се укључи у дешавања у Црној Гори и осуди кршење међународних стандарда које се догађа у овој земљи после усвајања Закона о слободи вероисповести, рекла је за "Новости", Весна Марковић, српска посланица на заседању Парламентарне скупштине ове организације, која је са колегама Душицом Стојковић и Бранимиром Јовановићем на зимском заседању у Бечу говорила у оквиру опште дебате.

- О ономе шта се дешава у Црној Гори чуло је 323 посланика из 56 земаља, што нам је било најбитније. Србија ће и убудуће користити сваку прилику на свим међународним форумима да покрене ово питање и представи свима колико мало права Срби у Црној Гори имају упркос својој бројности - каже Марковићева.

Она је посланицима у Бечу указала да се тамошња власт дискриминаторски односи према СПЦ, као и да се грађани мирним литијама томе супротстављају. Марковићева је нагласила да се Србија не меша у унутрашња питања суседних земаља, али има обавезу да штити основна људска права Срба који живе у њима.

Она је додала да су решења из Закона о слободи вероисповести дискриминаторна, јер се искључиво односе на Митрополију црногорско-приморску и епархије СПЦ у Црној Гори. Зато је пред колегама посланицима нагласила и да је правни субјективитет Римокатоличкој цркви, Исламској заједници и Јеверској заједници, које такође нису биле пријављене према одредбама Закона из 1977. године, изричито признат уговорима које су закључиле са државом. (С. Б. М.)


УПИРЕ ПРСТОМ БЕЗ ИКАКВИХ ДОКАЗА

МИЛУ Ђукановићу, као оснивачу нове вере и цркве, није потребан доказ да би за разбијање СФРЈ окривио Србе, и да злочин у Сребреници назове геноцидом, поручио је министар одбране Александар Вулин.

- За веру није потребан доказ, зато Ђукановић и може да за разбијање СФРЈ окриви Србе. Не напад словеначких сепаратиста на ЈНА, не убијање Срба у градовима од Туђманових усташа, не прегласавање Срба у БиХ и спровођење Исламске декларације, не злочине ОВК и НАТО агресију. Зато му је злочин у Сребреници геноцид, а 3.000 убијених Срба у Подрињу није вредно ни помена - рекао је Вулин.


ПРЕТЊЕ

ДИРЕКТОР Пореске управе Црне Горе Миомир М. Мугоша саопштио је да је та институција покренула контролу у свим верским заједницама због дуга који, како тврди, има Митрополија црногорско-приморска и упозорио да ће, ако не плати порески дуг добровољно, наплата бити принудна. Мугоша је на твитер-налогу Управе написао: "Порески дуг за 38 пријављених свештеника премашио је 300.000 евра, а процењује се да је укупни дуг вишемилионски".