МЕЊА се Одлука о стицању црногорског држављанства. И то је саопштено након седнице Владе у четвртак. Конкретно, промењени су критеријуми за начин и поступак избора особа које могу стећи држављанство Црне Горе због улагања у посебне програме значајна за привредни и економски развој.

- Измењена одлука усаглашена је са новим Законом о јавном партнерству и има четворо чланова. Конкретно програм економског држављанства спроводи Агенција за инвестиције, стоји у саопштењу и прецизира се и то да у односу на Одлуку из 2018. црногорско држављанство могу стећи и малолетници, односно да не морају чекати да званично постану пунолетни. Према ранијој Одлуци писало је да подносилац захтева доставља документацију за себе и чланове своје породице, децу млађу од 18 година која држављанство могу стећи тек пунолетством - истакнуто је у саопштењу извршне власти.

Такође, измењен је и члан у вези са контролом уплате. За то ће сада бити задужен независни ревизор којег ангажује надлежни орган. Раније поред уплате тражило се и праћење улагања у развојне пројекте.

Према ранијим извештајима из децембра прошле године у Секретаријату за развојне пројекте обрађивана су четири захтева за економско држављанство.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
"Верници на литијама се не боре за чување светиња, него да од Црне Горе направе клеросрпску републику или православни Иран": Посланик ДПС-а извређао СПЦ

- Први смо добили у октобру и након прегледа упутили захтев за допуну недостајуће документације у складу са Законом о управном поступку. Зато коначна одлука, односно обрада захтева, у даљем зависи од наведеног и није могуће прецизно одредити очекивано време завршетка. Секретаријату су достављена још три захтева, која су исто у процедури обраде - наведено је из Секретаријата.

Владин програм економског држављанства, подсећамо, на снази је од јануара 2019. године. Планирано је издавање две хиљаде пасоша, онима који су заинтересовани за држављанство, а заузврат неопходно је да улажу у развојне пројекте у туризму, пољопривреди, прерађивачкој индустрији, уз претходну сагласност извршне власти на те пројекте.


УСЛОВИ за исправе

ЦРНОГОРСКО држављанство може стећи особа која положи на рачун 100.000 евра за развој мање развијених општина. Такође, онај који уплати најмање 450.000 евра за улагање у развојне пројекте у Подгорици и приморском делу државе, или 250.000 за улагања на северу. Осим тога, да положи 15.000 за себе, односно по 10.000 евра за највише четворо чланова породице.