НИШТА се спектакуларно није десило у партијској комбинаторици странке Мила Ђукановића, на седници Главног одбора Демократске партије социјалиста. Око њега остало је старо друштво, са млађим следбеницима. Изабрано је председништво које ће странку водити у наредне четири године. Председник политичког савета је Милан Роћен, политички директор је Бранимир Гвозденовић, шеф посланичког клуба Никола Ракочевић, док је нови портпарол Милош Николић. Председништво партије чине: Мило Ђукановић, Душко Марковић, Милутин Симовић, Мевлудин Нухоџић, Предраг Бошковић, Иван Вуковић, Никола Ракочевић, Петар Ивановић, Александра Вуковић, Александар Журић, Властимир Голубовић, Јефто Ераковић и Халил Дуковић.

- Нова постава у Председништву ДПС на први поглед говори да је дошло до освежавања у најважнијем партијском органу ДПС. Ипак, ако дубље сагледамо ту нема ничег новог. Знајући да се стеже обруч око њега, али и предосећајући да постаје терет и сопственој партији, Мило Ђукановић окружио се искључиво уским кругом људи од поверења. У првом реду мислим на седамдесетогодишњег Милана Роћена који је пре неколико година пошао у пензију и чак одбио улазак у ГО ДПС пре неколико месеци, истичући да жели да ослободи место за нове снаге. У међувремену се десио народ, тако да је Ђукановић одлучио да ипак реактивира Роћенове услуге, иако је последњих месеци био у жижи због афере прислушкиваних разговора - коментарише, за "Новости", опозиционар Владислав Дајковић, који примећује да састав председништва важи за људе наклоњене Ђукановићу, а не заменику председника партије, Душку Марковићу.

Наш саговорник оцењује да су кадрови Марковића дискретно склоњени у страну.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Верници на литијама се не боре за чување светиња, него да од Црне Горе направе клеросрпску републику или православни Иран": Посланик ДПС-а извређао СПЦ


- То имплицира да Ђукановић ипак страхује од Марковићевих даљих корака, имајући у виду њихову не баш претерану блискост, али и чињеницу да је актуелном премијеру наклоњен и део опозиционих медија, али и поједине западне адресе. Уз то не смемо заборавити ни изјаву митрополита Амфилохија да је "наш Душко бољи и разборитији од безбожника Ђукановића" - додаје Дајковић, признајући да је изненађен процесом подмлађивања који Ђукановић упорно форсира последњих година. - То су углавном млади људи и способни кадрови који слепо гледају у Ђукановића, малтене у мери нездраве идолатрије. Самим тим, вероватно је и он оценио да су такви лакши за контролу.

Владислав Дајковић


КО ЧИНИ ПРОТИВ НАРОДА, НАРОД ЋЕ ГА СТИЋИ

ДЕСЕТИНЕ хиљада људи у литијама широм Црне Горе говоре да нема те партијске комбинаторике која ће сачувати Мила Ђукановића на власти на наредним изборима. Народ је своје рекао, а "ко је чинио против свог народа - народ га је на крају сигао" - говорио је и сам Ђукановић пре тридесет година, као млади студент који се борио да дође на власт - подсећа Владислав Дајковић.