ЦЕНТРАЛА Странке демократске акције у Сарајеву, а на чијем челу је Бакир Изетбеговић, налази се у вили коју су запосели и чији је власник један од некадашњих најбогатијих Срба - Михајло Мишо Семјан. Ова вила се данас налази у Улици Мехмеда Спахе.


Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, изјавио је да је СДА запосела српску вилу и да не желе да је врати:


- Вила у којој је седиште СДА је објект који се налазио у власништву једног од најбогатијих Срба између два светска рата - рекао је Додик.


Он каже да Михајло Мишо Семјан има наследнике који траже повраћај те имовине.


- СДА неће да се исели и врати наследницима ту имовину, што говори о отимачини. Та улица, када је дошла усташка власт, односно када је Михајло правио ту зграду, звала се Соколска. Када су усташе дошле на власт, а већину те власти су чинили Бошњаци муслимани, улица се назвала усташка. Касније, када су партизани преузели, звала се Бориса Ковачевића, партизанског народног хероја - навео је Додик.


Прочитајте још: Бошњаци хоће да у Сребреници укопавају неидентификоване посмртне остатке: И Срби би могли да заврше у Меморијалном центру Поточари


Он каже да се из овог примера може видети како СДА отима имовину, и како спречавају да се она врати Србима:


- Ово су чињенице и могу се проверити. За ту кућу постоји захтев наследника, који траже да им се кућа врати. СДА је запосела и не мисли одатле изаћи. Да не причамо о Башчаршији, ко је колико био власник имовине, само 1938. и 1939. године колико је било Срба, колико је било других, али у сваком случају тамо сада више нема Срба. Овде је на сцени један пројект отимачине који се не може завршити како је замислила СДА и неко од Бошњака - указао је Додик.


Додик је поручио и, уколико Бошњаци не желе са Србима да граде БиХ, онда морају да прихвате да "не могу одржати ову земљу".


Душан Шеховац, председник Удружења грађана "Истина и правда", каже за "Новости, да је деценијама Србима одузимана имовина на подручју Сарајева.


- То су радили појединци, институције, политичке партије. И то у разним периодима. Србима су одузете куће, земљиште, фабрике... Не треба заборавити да је одузето и земљиште Српској православној цркви - појашњава Шеховац.


ОДБИЈАЈУ ЗАКОН О РЕСТИТУЦИЈИ


ШЕХОВАЦ каже да су у последњем периоду у Сарајеву, а којег назива "демократски", СДА и појединци из ове странке по сили моћи узимали куће од Срба и користили годинама као своје. Он каже да је проблем што никада није отворена прича о Закону о реституцији у Федерацији БиХ и да се Србима, али и СПЦ врати одузето земљиште у Сарајеву:

- Ову причу су заташкали Бошњаци и њихови политичари!