ПЉЕВЉА - Ходочасници који су кренули пешице из Београда и запутили се према Подгорици да се придруже литијама којима се бране светиње у Црној Гори, дошли су вечерас у Пљевља.

Њих је на улазу у град и испред цркве Свете Петке дочекало више хиљада Пљевљака.


Они ће ноћити у Пљевљима а ујутру, након молитве у манастиру Свете Тројице код Пљеваља, настављају пут према Подгорици где ће се 23. фебруара придружити литији у том граду.


Неколико стотина Пљевљака, а међу њима било је Беранаца и Бјелопољаца, данас су дочекали ходочаснике на граничном прелазу Ранче и са њима пешке дошли до града под Голубињом дајући им тако подршку да истрају на свом путу.


-У Србији смо имали величанствене дочеке, народ је масовно излазуио на улице, али ово вечерас је сва наша очекивања премашило. Ми смо знали да ћемо у Пљевљима имати један од најбољих дочека али сте Ви нас изненадили и убедили да сте управо оно што нам наши стари причају, да су Пљевљаци најчаснији и једни од највећих Срба, међу великим Србима.Час нам је да ходамо кроз Ваш град.Даће Бог да оперт дођемо, даће Бог да се одбранимо и да уразумимо нашу браћу и сестре који су против нас.


Да им Бог да снаге да схвате да ми њих волимо да смо ми једно и да треба да се боримо заједно за правду а не једни против других. Ово је за мене, од вечерас, један од најдражих градова ако не најдражи-клазао је Огњен Мараш истакавши да му је част што може да брани историју, своје претке „али ме једино боли што то браним од наше браће од наших сестара који су залутали и који више не знају шта раде“.Мирослав Антић (51) из Земуна пренио је поздраве од браће из Србије.


-Боли ме ова неправда, 800 година нашег хришћанства неко сада да узима.Уз пут гледам много наше деце, много наших синова, не смемо да их оставимо без ове наше историје. Преносимо поздраве из Србије народа који нам је уз пут говорио да поздравимо браћу у Црној Гори-казао је, кроз сузе, окупљенима Антић упутивши позив да се не дају светиње, јер како каже, ако дамо светиње дали смо им све.


Горан Пајовић поручио је да трба да буду сви истрајни у одбрани светиња и да што масовније излазе на литије док се год не одбране светиње.


- Мислим да је ово једно велико васкрсење Црне Горе-казао је Пајовић.


Огњен Мараш (27) из Зете, Милош Ајковић (26), такође из Црне Горе, Александар Бабић (40) из Пријепоља и Мирослав Антић (51) из Земуна кренули су из Београда, испред храма Светог Саве, а придружила су им се још два Подгоричанина, Кристијан Којичић и Горан Пајовић..