ПРВИ састанак премијера Душка Марковића са опозиционим партијама, представницима цивилног сектора, медијима којима је упутио позив на дијалог о европским перспективама Црне Горе, али и изборном процесу, према сазнањима "Новости" биће одржан током ове седмице, највероватније у петак. Ова прича добила је на значају током посете Оливера Вархељија, европског комесара за проширење и спољну посету, који је инсистирао на дијалогу, али и онај који већ почео између представника Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске.

Реформе морају да се убрзају, нарочито у области владавине закона и слободе медија, поручио је Вархељи, позивајући опозицију да сарађује и креира са кабинетом Марковића како би се убрзао пут ка чланству државе у ЕУ.

Док је лидер УРА Дритан Абазовић истакао да "у дијалог треба укључити Европску унију".


Прочитајте и: Ђукановић недвосмислено признао: Црна Гора је била СРПСКА држава којом је управљала СПЦ (ВИДЕО)- Влада Душка Марковића нема легитимитет, а ни кредибилитет да води озбиљан дијалог, већ као што смо предложили комесару за проширење Вархељију - то треба да буде Европска унија - рекао је Абазовић.

Како сада ствари стоје, једина опозициона партија која ће се одазвати позиву премијера биће Социјалдемократска партија. Они су једини услов поставили да ово буде политичка намера да се у изборној години дијалогом реше крупни политички и институционални проблеми у друштву. Шансу у овом дијалогу виде и у Привредној комори Црне Горе.


БОЈКОТ

НА Марковићевом састанку неће се појавити представници Демократског фронта, Демократске Црне Горе, Социјалистичке народне партије, Уједињене Црне Горе, Радничке партије, Демоса, Грађанског покрета УРА.