ПАРЛАМЕНТАРНИ Одбор за економију, финансије и буџет предложио је Скупштини Црне Горе да усвоји измене и допуне Закона о акцизама, којим се предвиђа њихово задржавање на прошлогодишњем нивоу када су у питању алкохол и газирана пића. Изменама се предлаже висина акцизе за алкохол од 1.250 евра по хектолитру, а на газирана пића 25 евра по хектолитру. Акциза на течни нафтни гас када се користи за моторни погон износиће 125 евра на хиљаду килограма, а када се користи за индустријске и комерцијалне сврхе и грејање 42,2 евра на хиљаду килограма. Изменама се предлаже и увођење ослобођеног акцизног корисника када су у питању риболовни пловни објекти и пољопривредне машине које се користе на газдинствима.

- Има могућности да се смање и акцизе на гориво, нарочито безоловно, али и остало које се користи за аутомобиле - казао је Борис Мугоша из Социјалдемократа. - Једно од најзначајнијих питања је акцизна политика у делу нафте и нафтних деривата. Сигуран сам да ће се радити добра анализа која ће показати да има простора да те акцизе буду кориговане надоле.

Рашко Коњевић, из опозиционог СДП, сагласан је да треба смањити акцизе на гориво, и као пример наводи какво је стање у региону, али и неким државама ЕУ.

- Код нас акцизе и порези у цени горива чине од 50 до 55 одсто. Дакле, у Црној Гори је литар горива просечно 1,30 евра, у Чешкој 1,25, Аустрији 1,21, Пољској 1,17, у Македонији два цента изнад евра, док је у БиХ 1,19 евра. Значи, ако се упоредимо са суседним земљама, али и појединим државама Европске уније, ми имамо најскупље гориво, и ваљало би што пре нешто учинити како бисмо заштитили грађане и привреду - поручио је Коњевић.

Чланови Одбора за економију констатовали су да је изражена сива економија не само на тржишту нафте и деривата већ и у промету цигарета. Оцењују и да недостаје ваљана анализа у том сегменту, која би, категорични су, показала да се губе огромни буџетски приходи због тога.


Прочитајте и:"ЦПЦ нема довољно свештеника, па док их не примимо у службу, могу католици и протестанти да служе у храмовима": Мираш у Загребу поново напао СПЦ- Црна Гора и даље нема ниједан квалитетан документ који би на научној бази доказао удео сиве економије у Црној Гори. Посебно ме интересује шта се дешава са заплењеним цигаретама, али и осталом акцизном робом. Говорим о томе да оно што је кренуло, на пример, према Порто Монетенегру, скрене на крају на неку бензинску пумпу у Црној Гори - упозорио је Срђан Милић, посланик СНП.

Владан Јоковић, директор Управе царина, тврди да се сва заплењена роба уништи на законит начин. Како каже, увођење нових, модерних технологија већ од 1. јануара наредне године додатно ће омогућити квалитетнији рад надлежних органа за контролу и спречавање нелегалне трговине.

- Формираћемо и савремену лабораторију, где ћемо сами моћи да анализирамо нафтне деривате. Покренули смо и поступак и при крају је тендер за израду нових акцизних маркица са највећим степеном заштите, који ће нам омогућити праћење било које паклице цигарета или другог акцизног производа - појаснио је Јоковић.


ФАЛСИФИКАТИ

ПОСЛАНИК Срђан Милић питао је директора Управе царина Владимира Јоковића да прокоментарише наводе из медија да се у Црној Гори тражи нека штампарија која штампа фалсификоване акцизне маркице.

- Дошли смо до сазнања да постоје акцизне маркице које су фалсификоване. Ми смо и претпоставили да постоје, јер оне годинама нису мењане. Тужилаштво и полиција предузимају интензивне активности како би се тај случај расветлио - казао је Јоковић.