Прошле недеље код зграде Прехрамбено-технолошке школе у Дубрави у Хрватској потукле су се две ученице.

Снимала их је вршњакиња,а остали су се окупили и навијали, пишу "24 сата". До видеа је дошла редакција овог портала и можете га погледати ОВДЕ.

Наводно је сукоб између њих избио због дечка. Будући да се у згради налази неколико школа: Ветеринарска, Агрономска и Прехрамбено-технолошка, сви су директори и педагози одмах реаговали.

- Истина је, ученице су се потукле у гаражама иза школе. Чим сам чула шта се догађа, одмах сам назвала полицију, међутим док су они дошли на место догађаја, сви су се разишли - отворено за "24 сата" прича директорка Ветеринарске школе Андреа Ђурђевић.

Иако тај дан нису успели да сазнају шта се тачно догодило, кренула је у истраживање о којим се ученицама радило те који је заправио био след догађа који је довео до међувршњачког насиља.

Прочитајте још: Ухапшен озлоглашени Цуцла: Полицајца Ивана тукли и шутурали у главу, па му рекли шта не сме да уради

- Имамо јако пуно ученика и нису сви из исте школе. Али то нам у том тренутку није било битно. Желели смо пронаћи починитеље и стати томе на крај - каже директорка.

Након два дана истраживања, анонимно је примила видео туче који је снимала једна од ученица.

- Требало нам је два дана да откријемо ко су две девојчице са снимка. Чим смо сазнали, обе смо позвали у канцеларију на разговор - наставља директорка.

Сазнали су да је једна ученица Ветеринарске школе, а друга Агрономске школе. Састала се с директором Агрономске школе, Ивицом Маринићем те је с њим договорила даљњи поступак.

- У петак ме директорка Ветеринарске школе обавестила да је једна од учесница туче, ученица Агрономске школе. Позвали смо обе девојчице у канцеларију , назвали њихове родитеље, и обавили заједнички разговор с педагошкињом - каже директор.

Наводно су девојчице имале договорену још једну тучу, па су директори одлучили што пре да реагују.

- Најважније нам је било то превенирати. Обавили смо разговор с њима, а родитељи су их одвели дома тај дан - каже.

Након тога поступили су према правилнику и обавестили градске сужбе, Министарство и све надлежне службе о томе што се догодило.

- То смо урадили у петак, тако да још увек нисмо изрекли мере ученицама, иако ћемо то урадити до краја ове недеље - каже директорка Ђурђевић.

Након разговора са социјалном педагошкињом, девојчице су се једна другој извиниле те између себе решиле проблем.

- Дошле су и до мене у канцеларију и рекле да су направиле глупост на коју су их наговорили други ученици. Причале смо о томе на који начин би друге ученике могли едуковати о међувршњачком насиљу, па су се ученице саме понудиле пред колегама испричати шта се догодило и зашто је било бесмислено - каже равнатељица.

Директори свих школа рекли су како је ово први пут да су се сусрели с оваквом ситуацијом, али да ће овај пример искористити као лекцију за све ученике, али и за себе.

- Направићемо едукацију свих ученика о међувршњачком насиљу те сада радимо на изради плана на који начин ћемо то извести. Ово је стварно страшно и заиста ћемо се потрудити да се овакве ствари више не догађају - закључује директорка.

Овај је случај пример где су директори школа јасно, правовремено и отворено реаговали, али вршњачко насиље - па и оваквко насиље међу девојчицама, често се покушава прикрити или игнорисати.