Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије изјавио је да нема ништа да каже о разговорима с Владом и да они личе на разговоре наших предака у тешким временима са агама и беговима.

„Хајде, ипак су то наши људи, али има ту много неповерења и нису они одустали ни од чега. А то је као кад неко жели некоме да отме дом и кућу, само много теже. Он му узима достојанство, живот, част и све. То је више од материјалног богатства”, рекао је Епископ будимљанско-никшићки током предавања о светосавском духовном наслеђу у Црној Гори

Рекао је да литије и оно што се сада дешава у Црној Гори по много чему личе на саборе из Његошевог Горског вијенца о Тројичину дану и Малој Госпојини и на коло које пева „из главе цела народа”.

„И на примеру Црне Горе показало се да је духовност јача од генетике. И када се духовност нашла угрожена, онда се то распламсало и објединило народ као никада“, казао је он.

Додао је да је сваки освајач и непријатељ вековима покушавао да завади и разједини наш народ.


„Аустроугарска монархија имала је званични план да завади Цетиње и Београд. Затим, ту су били планови да буде што већа Албанија и што мања Србија… Да ли је данас другачије? Ипак, наш народ није се још увек потпуно разделио и на овим литијама дошло је до великог измирења”, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Владика је посебно нагласио да у литијама има нешто есхатолошко.

„Ово није само историја, јер се у Црној Гори дешава нешто библијско и есхатолошко. Владика Теодосије, када је био на литији у Никшићу, рекао је да никада није имао лепши осећај празника васкрсења. Уверен сам да на литијама са нашом децом и нашим народом упоредо иду, невидљиво, и Божији анђели”, нагласио је Владика Јоаникије.

Он је упозорио да власт намерава, не само да отме светиње, већ да затре и веру и народ.


„Нема никакве сумње да је то јадан зли наум. Међутим, ово је божански моменат који нас је сабрао. Ово је рефлекс из костију наших предака који су за веру живели, страдали и крв проливали”, објаснио је он.

Упозорио је да ипак ништа још није готово, да се наш народ и наша Црква налазе на Голготи, али да нас Господ крепи и да се у литијама ових дана због тога осећамо узвишено.

Прокоментарисао је и речи председника ДПС-а Мила Ђукановића који мошти Светог Василија Острошког назива костима.

„Овај наш необразовани председник и човек – спаљена душа што се тиче духовности и културе, он је рекао кости. Наш народ, и верујући и неверујући, ако је икада неког поштовао онда је то Свети Василије“, истакао је Владика.


Поручио је да је Свети Василије Острошки живи светац који нас сигурно данас предводи.

„Он нас је онако окупио у Никшићу, узео на себе оно зло време. Сви су се сквасили до голе коже. Да су се негде друго сквасили већина би се поразболевала, али нико се није разболио и, колико ја знам, то је чак била као нека бања. А после нам је Бог послао лепо време и свечаности који су заиста Божји дар и благослов. И ове литије задивиле су, не само наш српски народ него и цео свет”, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Владика Јоаникије је упозорио да само власт може на литијама нешто да подметне и да изазове инциденте.

„Не треба се суздржавати и казати да једино, уколико би се догодили неки инциденти на литијама, то ће власт да исценира. Они су се томе извештили свих ових претходних година”, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.