Хрватска председница у одласку Колинда Грабар-Китаровић упутила је данас путем Фејсбука опроштајну поруку хрватској јавности на крају свог петогодишњег мандата у којој је истакнула да ће о њеном раду проговорити историја и да је поносна на учињено.

- Поносна сам на учињено. Председничку дужност обнашала сам с дубоким уверењем како су политичке, моралне и културне вредности којима смо се столећима водили у борби за националну слободу и државну неовисност, а посебно у Домовинском рату, упориште изградњи снажне државе и праведног друштва.

Интересе хрватског народа, државе и свих држављана бранила сам и промовирала достојанствено и одговорно, како ми је налагао Устав, изнад било чијих и било каквих парцијалних интереса. Име Хрватске и хрватског народа било ми је светиња. О свима нама па тако и о мом раду једног ће дана, с потребним одмаком, објективно проговорити историја - написала је председница у поруци.

- Предлагала сам решења за проблеме децентрализације, укупног економског развоја и равномерног регионалног развоја, брендирања, образовања, социјалне правде, исељеништва, бриге за Хрвате у Босни и Херцеговини и суседним државама, као и спољнополитичке иницијативе - казала је Колинда.

Између осталог, навела је да је посебну пажњу посветила међународном положају Хрватске.

- Он је данас бољи него икада. Сматрала сам како нашем чланству у Европској унији и НАТО савезу треба дати додану вредност. Стога сам покренула Иницијативу три мора. Тиме сам нашој спољној политици у руке дала квалитетан алат јачања хрватског положаја на међународној сцени, пре свега у оквиру Средње Европе и Медитерана. Хрватска данас размишља хрватски, а делује европски и глобално - истакла је она.

Хрватска није успутно створена, мала, немоћна ни неуспешна држава, поручила је.

Била сам вам, рекла је она, четврти председник и прва председница.

- За који дан дужност председника преузет ће господин Зоран Милановић. Надам се како ће и даље јачати уставни положај и друштвени углед институције председника Републике и умножити баштину успеха својих претходника. Желим му сваки успех јер ће то бити хрватски успех.

Закључујем свој мандат председнице Републике с дубоком вером у добру будућност наше Хрватске и хрватског народа. Свима вама, драгим хрватским држављанима и свим мојим сународњацима у домовини и широм света желим свако добро. И нека нам живи наша једина и вечна Хрватска - поручила је Грабар-Китаровић.