МАЛЕНА црква посвећена Светом Георгију у подгоричком насељу Момишићи прочула се по томе што у њој почива највише светаца Српске православне цркве на једном месту! Мошти двојице свештеника учитеља и њихових четрдесет ђака, жртава турског паше Сулејмана, пре шест година прибројани су реду Христових мученика, поставши и званично симбол одбране вере и страдања.

Митрополија црногорско-приморска обележава 331 годину стравичног злочина у Момишићима, где су свештеници и ђаци, махом из братства Поповића, живи спаљени у црквици која је и сама имала мученичку судбину. То је био суров одговор армаде скадарског паше, у знак одмазде због више пораза које је претрпела османлијска војска од брдских племена, нарочито од Куча. Остала је легенда да су им Турци нудили да приме ислам у замену за главу - али нису пристали.

- Знали су да је земаљско за малена царство, па су радије себе жртвовали за Христа Бога, него да жртвују своју душу и образ за лажну веру и за лажно и пролазно богатство - речи су митрополита Амфилохија у молитви посвећеној момишићким новомученицима, на празних Светих четрдесеторице мученика Севастијских (Младенци) 2006. године, након што их је умио вином и помазао ружиним уљем по древном православном обичају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - 42 свеца у храму у Момишићима

Од тада се налазе у свештеном ћивоту, лево од иконостаса у Храму Светог Георгија, који је од тада посвећен њиховом светом спомену. При освећењу многих новосаграђених и обновљених храмова делићи њихових моштију су уграђивани у Свети престо, а делићи моштију у поменуту сврху стизали до Аустралије и Новог Зеланда.

Не зна се тачно када је војска Сулејман-паше у крвавом походу на Куче протутњала зетском долином и разорила Момишиће. Не знају се ни имена двојице свештеника и четрдесеторо деце, жртава османлијских осветника. Зна се само да се злочин десио 1688. године, на један од великих православних празника, Божић или Васкрс.

Обновљена црква у Момишићима


ПОЛОЖЕНИ У ЋИВОТ

КОСТИ спаљених свештеника и њихових ђака током турске окупације чуване су у Цркви Светог Ђорђа под Горицом. Када је обновљен храм Светог Георгија у Момишићима 1936. године, мошти су, по благослову тадашњег митрополита црногорско-приморског Гаврила Дожића, са великом чашћу и народном литијом пренете и положене под Свети престо, у ћивот испод часне трпезе.