КО то тамо, на граници БиХ и Хрватске, бије мигранте - питање је са рашомонским одговорима. За европске социјалисте и Зелене то је хрватска полиција, за хрватску страну понеки гранични полицајац БиХ, или се тако нешто уопште не догађа.

Слике претучених миграната, којима су хрватски полицајци одузели мобилне телефоне и новац свако мало појављују се у новинама широм света, уз драматичне приче оних који су прошли те "блиске сусрете". Истовремено, Ангела Меркел у више је наврата похвалила хрватску страну како у техничким припремама за приступање "шенгену" успешно брани европске границе од илегалне имиграције.

Мигранти су болна, не само балканска, већ и европска и светска тема. Они су, већином, несрећни људи који траже бољи живот и заслужују цивилизован третман, али је логично и да свака земља спречава илегалне уласке. Како, питање је које сада виси и над главом Хрватске. А од одговора зависи и европска будућност земље, пре свега улазак у шенгенски простор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Plenković stigao do Vatikana: Stepinac i dalje na "stend baju

Ако се утврди да хрватски гранични полицајци заиста туку мигранте, шансе Хрватске за приступ "шенгену" у догледно време биће драматично смањене. Без обзира што је највећим делом прекинута балканска рута. Докаже ли хрватска страна да може своје и границе Европе да брани цивилизовано и ефикасно Хрватска ће можда већ за годину, две приступити шенгенском простору.

У свему, ипак, има и нечег позитивног за земље у региону. У сузбијању илегалних улазака, остварена је добра сарадња, пре свега Хрватске и Србије. Сада се побољшава и сарадња БиХ са својим комшијама, а у то су укључени и Словенци. Камо среће да та пракса донесе и нове ветрове сарадње на свим другим пољима.