ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Инструктор роњења Бранко Рафајац починио је стравични злочин на Малом Лошињу у петак рано ујутро када је након непроспаване ноћи ушао у зграду до које станује и ножем заклао шеснаестогодишњу девојчицу пред очима мајке Лоредане Тоић Хајтун. Није уопште познавао ни девојчицу ни њену мајку, а разлог суровог убиства какво се на овом острву не памти су ”демони” који су убицу терали да почини злочин.

Прочитајте још: Ово је Бранко, који је ИЗБО ДЕВОЈЧИЦУ у Хрватској: Нападач писао о страним упадима на територију, а један коментар је посебно језив


Мајка несрећне девојчице испричала је полицији да убицу никада до тада није упознала ни видела и да сматра како је напросто 'промашио' кућу. Улетео је рано ујутро око шест часова у двориште и прво напао њу, а када је девојчица покушала да одбрани мајку задао јој је ударце ножем од којих је на месту преминула. ”Ништа нисам видела, ми смо колатералне жртве”, каже потресена мајка која је у шоку и под лекарском негом.

Убицу мештани Малог Лошиња знају као насилника, а ноћ пре убиства пио је са друштвом. Истрага треба да утврди да ли је у убилачки поход кренуо сам или је имао помагаче. Комшије тврде да их је било више и да су проваљивали и у станове. Рафајац је живео са девојком која га је напустила јер ју је тукао и малтретирао, а одвела је и пса овчара са собом, јер је тукао и животињу.

Све су то знале и надлежне службе и полиција, али нису ништа подузимале. Наводно је Рафајац вређао и мештане, поготово оне који нису били хрватске националности, претио ватрогасцима, а са друштвом је проваљивао у станове. На друштвеним мрежама чак је и објављивао најаве да ће се обрачунати са комшијама, али нико није реаговао. На Мали Лошињ је дошао пре десетак година из Осијека и бавио се подводним риболовом, а лечио се и у Психијатарској болници на острву Раб. Представљао се и као новинар, а већина мештана га је сво време избегавала.