РАДОВИ на брду Горица забрањени су, осим оних на расвети, стадиону малих спортова и улицама. То је одлучило руководство Главног града. Како су казали, та одлука ће важити док не стигне одговор на Иницијативу о измени просторног урбанистичког плана, коју ће проследити Министарству одрживог развоја и туризма на разматрање.

Након вишемесечног рада на терену, али и оцене струке да је брдо Горица девастирано, посебно у зони око Везировог моста, руководство Главног града је одлучило да заштити тај простор од даље узурпације.

- Нећемо дозволити да градња иде даље према врху брда, а то је проблем нарочито изражен у делу код Везировог моста, односно хемијске чистионице - поручио је градоначелник Иван Вуковић. - Дошли смо у ситуацију да је тамо била најављена градња једног објекта на удаљености мањој од 100 метара ваздушном линијом од споменика који представља културно-историјску вредност и симбол Брда Горица. Дакле, нема даље градње, осим на инфраструктурним објектима, попут стадиона малих спортова, улица и расвете.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САГЛАСНОСТ ВЛАДЕ У ПОДГОРИЦИ: Пасоше добијају Малезијци

Трајну заштиту ће омогућити, како је истакао Вуковић, уколико Министарство одрживог развоја и туризма подржи иницијативу да се измени просторни урбанистички план.

- Због неспорних чињеница молимо вас да ову иницијативу ставите у даљу процедуру, а ради доношења одлуке да се измени просторни урбанистички план Главног града. Ми ћемо ту иницијативу проследити Министарству одрживог развоја и туризма. Од њих очекујемо да делују фронтално, да је подрже и тиме допринесу очувању овог простора. До тада, ми ћемо онемогућити сваку градњу у омиљеном излетишту Подгоричана, али и јединственом парку на овом простору - нагласио је градоначелник Вуковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ништа од договора Марковића и Амфилохија: И Власт и СПЦ чврсто на својим позицијама

У Подгорици је званично почела са радом Агенција за управљање заштитом подручја Главног града, која је већ добила Управни одбор, а ускоро ће имати, како је најавио Драгутин Ђековић, помоћник секретара, и ренџерску службу.

- Уместо досадашњих заштитара који су чували националне паркове ми ћемо имати службу која ће штитити овај простор и имати знања која поседују и ловочувари и шумари, туристички водичи, али који ће засукати рукаве и пошумљавати поједине зелене површине у граду - истакао је Ђековић.

САДЊА НОВИХ СТАБАЛА

ЧИМ дозволе временске прилике, биће организована садња нових стабала на брду Горица. Обезбедили смо већ хиљаду засада, и ово је прилика да и грађани дају свој допринос и прикључе се активности и озелене тај простор - најавио је Вуковић