ИНИЦИЈАТИВУ председника Владе Црне Горе Душка Маркoвића за дијалог о европској перспективи Црне Горе подржала је Привредна комора, оцењујући да политичке тензије не могу да буду у функцији економског просперитета. У саопштењу наводе да су мир и стабилност неодвојиво везани за основе државе и њених институција.

- А само и наговештаји супротних тенденција могу угрозити функционисање појединих привредних делатности, посебно туризма као наше стратешке гране - каже се у саопштењу Управног одбора Привредне коморе Црне Горе.

Наводи се да црногорска економија континуирани заначајан раст домаћег бруто производа у великој мери заснива на директним страним инвестицијама, а да је перцепција Црне Горе око сигурне и политички стабилне државе основ ових улагања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Странци улажу у Црну Гору: И НАТО доноси инвестиције

- Европске интеграције представљају циљ коме су одређене политике и стратегије свих наших економских реформи, а широк друштвени консензус је основ опредељеног пута према Европи - истиче се у саопштењу. - Црна Гора је економски упућена првенствено на регион, и сарадња економских субјеката се развија заједничким интересом пословних партнера. Иницијатива председника Владе усмерена у овом правцу од изузетне је важност за појединачна предузећа, привреду у целини и друштво. Зато је подржавамо уверени да ће сви политички и други чиниоци изнаћи капацитета да дају допринос да она заживи у потпуности.

Почетком месеца премијер Марковић послао је писмо свим парламентарним опозиционим партијама, академској заједници, невладином сектору, који се баве питањем важним за европске интеграције. Поручио је да Влада остаје отворена за инцијативе свих актера који сматрају да својим учешћем могу допринети остваривању наведених циљева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Истраживање показало: 62% грађана ПРОТИВ Закона о слободи вероисповести, САМО 20% ЗА!

- Чланство Црне Горе у ЕУ и његов значај за будућност наше земље и генерација које долазе превазилази све дневнополитичке интересе, и на нама је да учинимо додатни напор да покренемо и постигнемо политички консензус око овог суштинског питања - наводи се у премијеровом писму, и додаје да је део тога свакако и дијалог и договор о изборном законодавству и повезаним условима за изборе. - То је неопходно за јачање међусобног поверења које је предуслов сваког напретка.

Већ у старту Демократски фронт и Демократе поручиле су да се неће одазвати овом позиву. Из СНП су поновили да су отворени за дијалог, али да се прво мора разговарати о питању СПЦ па тек онда о свим осталим темама. Сличан став деле и у Уједињеној Црној Гори, док Социјалдемократска партија, дугогодишњи партнер ДПС на државном нивоу, још није "преломила".

ПРЕДСЕДНИК ДА ИНИЦИРА

ОЗБИЉАН и одговоран председник државе требало би да буде иницијатор и главни актер јавног дијалога о суштинским питањима друштва, оценили су у Демосу. Додају да би његов допринос клими дијалога и елементарних норми демократије био одговор на питање да ли је уочи Нове године на приватном путу за Мајами користио државни авион. "Ако је председнику државе из неког разлога тешко да уважи питања јавности - биће довољно да председников кабинет, макар и кратко одговори на постављено јавно питање."