Председник Црне Горе Мило Ђукановић је у емисији „Жива истина“, уочи усвајања закона о вероисповести, изјавио сада већ историјску реченицу: Не залијећите се најљубазнније вас молим, много нас је више.


Ја нерадо одговорам логиком снаге и логиком силе, али мислим да је о свим питањима, па и оним важним око којих се драстично разликујемо, могуће толерантно разговарати. Али, када вас доведу у ситуацију да морате одговорити на њихове аргументе онда желим да кажем да се вара свако појединачно или било која институција да може победити било коју државу, укљућујући и државу Црну Гору”, поручио је Ђукановић.


Најсвежија су нам таква сећања из 2015. и 2016. Видели сте како је то завршено и видели сте да су поломили зубе они који су мислили да руше државу. Ко год нам сада пријети својом спремношћу да ће да се спали, да се жртвује, да нема бољег момента да се постане светац него сада да се направи неко самоубиство, добиће јасан одговор да нас је много више на овој страни, који смо све у животу до сада дали да исправимо једну историјску неправду и да обновимо црногорску државу. На то своје остварење смо врло поносни и спремни смо да свим могућим средствима бранимо тај државни кров над главом”, поручио је Ђукановић, коментаришући реаговања поводом усвајања предлога контороверзног Закона о слободи вероисповести.


Истиче да би "морало бити јасно, не само из нашег искуства, него уз универзалног, да ће се увек наћи мање присталица, па и мање мотива за рушење него за одбрану нечег што је мукотрпно и праведно стечено и обновљено".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комите се осрамотиле у Никшићу: Док је у литији шетало преко 30.000 грађана, црногорске "патриоте" могле на прсте да се преброје (ФОТО)


Према томе, немојте нам се залијетати, најљубазније вас молимо”, закључио је Ђукановић, преноси rs.sputniknews.com.


Само недељу дана касније почеле су велике литије које су из дана у дан постајале све масовније. Пик протеста је био 2. фебруара, када је према неким информацијама на улице изашло и до 250.000 људи.


У Никшићу се редовно на литијама окупља преко 30.000 људи док је скупу који су организовале присталице ДПС-а и НВО која се назива Црногорска православна црква присуствовало једва неколико десетина људи.
Фото: Фејсбук