СКОПЉЕ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Четрнаестогишња девојчица која је у среду увече преминула на Универзитетској клиници за дечје болести у Скопљу, прва је овогодишња жртва грипа у Републици Северној Македонији (РСМ), потврдила је др Гордана Кузмановска, епидемиолог у Институту за јавно здравље.

Она је прецизирала да је према извештају са Клинике за дечје билести, преминула девојчица имала и друга обољења.


Здравствене власти Северне Македоније су потврдиле да је протекле седмице регистровано 3.600 новооболелих од грипа, и да је укупан број инфицираних премашио 10.700 грађана. „За сада нема потребе за мером затварања школа да би се спречило ширење грипа“, наводе здравствене власти у Скопљу.


Истовремено у Скопљу је у четвртак из ресорног Министарства здравља саопштено да је утврђено присуство корона вируса код једног од македонских држављана који је био на броду „Diamond Princess“ у Јокохами, у Јапану. Оболели је збринут у болници у Јапану.

Пренета је информација да је амбасадор РСМ у Токију у дневној комуникацији са оболелим држављанином.


Прочитајте и: Prva žrtva gripa u Crnoj Gori: Preminuo mladić (24), ne zna se da li je bio vakcinisan


Остала двојица македонских држављана који су још увек на поменутом броду у Јокахоми, како је наведено, изјавили су да се осећају добро и да досада нису осетили симптоме који би евентуално указивали на присуство корона вируса.