Отац Нико, два брата Шћепан и Душко и њихов брат од стрица Владимир блиски су сарадници главних људи озлоглашеног кавачког клана. Они су у сачекушама, ликвидацијама или бомбашким нападима или повређени или убијени, а сви напади повезивани су са обрачуном кавачког и шкаљарског клана.


Шћепан Рогановић (36), наводни члан кавачког клана, убијен је данас око 9 сати у Херцег Новом, на степеништу код Канли куле. У њега је наводно испаљено пет хитаца, а медији преносе да је ово наставак обрачуна два зараћена клана, кавачког и шкаљарског.


Црногорска породица Рогановић позната је по криминалним радњама, а ликвидације, покушаји убиства и хапшења постала су свакодневница ове породице.


Отац Нико, два брата Шћепан и Душко и њихов брат од стрица Владимир блиски су сарадници главних људи озлоглашеног кавачког клана. Они су у сачекушама, ликвидацијама или бомбашким нападима или повређени или убијени, а сви нападу повезивани су са обрачуном кавачког и шкаљарског клана на црногорском приморју.


Шћепан Рогановић, до сада најмање познат међу Рогановићима, ухапшен је у акцији "Мимоза" у Херцег Новом због зеленашења крајем 2017. године. Он и још двојица мушкараца терете се да су 21 особи дали новац под камату.


Након што су дали паре на позајмицу, од дужника су уз претњу наплатили око пола милиона евра камате. Полиција је након претреса три објекта у Херцег Новом у власништву ухапшених, запленила 4.000 евра, уговоре о некретнинама за које се сумња да су "зарађени" од зеленашења, платне картице за рачуне на којима су десетине хиљаде евра, мобилне телефоне, као и блиндирани аутомобил са бункером, погодним за скривање предмета.


Шћепан Рогановић био је старији син Ника Рогановића (66), који је убијен крајем јула 2017. у току ноћи херцегновском насељу Дубрава, у класичној сачекуши.


На Рогановића су пуцале најмање две особе, а од задобијених повреда подлегао је у херцегновској болници. Непознате особе пришле су возилу у којем се налазио Нико и у његовом правцу испалили више хитаца из ватреног оружја.


Нико Рогановић је 2009. године ухапшен и задржан у притвору као један од помагача свог сина, Душка Рогановића, једног од осумњичених за учешће у обрачуну у којем је дум-дум метком убијен вођа навијача "делија" Марко Веснић (29) из Београда и рањен његов суграђанин Иван Марковић (27).


Осим Ника Рогановића, који се сумњичи да је помогао сину и братанцу Влади Рогановићу, као и Дражену Чађеновићу, да се сакрију после злочина, полиција је, због сумње да је учествовао у скривању тада задржала и његовог пријатеља Милана Величковића.


Према писању црногорских медија, и Нико Рогановић је имао везе са криминалом. Он је, наиме деведесетих био осуђен за шверц 11 тона цигарета.


Пре тога, 2005. године, Нико је такође био хапшен, и овога пута као и деведесетих због шверца као део 12-очлане банде. Наиме, тада је црногорска полиција запленила један већи брод, рибарску кочу и три теретна камиона, као и 28 тона цигарета, чија је вредност је процењена на око два милиона евра.


Душко Рогановић (32) је у подметнутој експлозији 25. априла 2017. године у Херцег Новом остао без обе ноге, након тога српска полиција ухапсила је и његовог брата од стрица Владимира М. Рогановића (31), заједно са његовим пријатељима Игором Бошњаком и Луком Медићем, због сумње да је фалсификовао документа.


Рогановић у тренутку разорне екслозије био је за управљачем “Голфа 5”, када је, по свему судећи, из даљине притиснут тастер, након чега је настао прави хаос.


Душко и његов брат од стрица Владимир Рогановић окарактерисани су као вође "кавачког клана" а у жижу јавности доспели су 2009. године након убиства вође навијача "Делија" Марка П. Веснића. Обојица су, заједно са Драженом Чађеновићем који им је био саучесник, били у бекству, док се нису предали. Због овог убиства Душко Рогановић осуђен је на 12 година затвора, а одлуком Апелационог суда смањена му је затворска казна на осам година.


* Душко Рогановић


Душко Рогановић је такође осумњичен да је 29. октобра 2006. године покушао да убије Владимира Џелатовића из Херцег Новог. Он је, након краће свађе, ножем нанио више лакших телесних повреда Владимиру Џелатовићу. Џелатовић је том приликом задобио повреде у пределу доњих екстремитета, а Рогановић је успео да побегне са лица места и побегне у Србију и то захваљујући једном полицијском инспектору, који га је убацио на редовну авионску линију Тиват – Београд без претходне контроле и куповине авионске карте.


Владимир Рогановић убијен је 21. децембра 2018. године центру Беча. Он је излазио из познатог бечког паба "Фиглмулер", када су у њега и Стефана Вилотијевића испаљени хици. Како је рекао један од запослених у овом бару, нападач је вероватно чекао своје жртве.


Владимир је у Србији осуђен на осам месеци затвора због фалсификовања исправа, а изручен је почетком године Црној Гори која га тражи због два кривична дела. Рогановић је у Црну Гору тада пребачен авионом.


* Владимир Рогановић


Црна Гора је за њим расписала потерницу јер је осумњичен за лажну дојаву о постављеној бомби у дискотеци, а треба да одслужи и казну због нелегалног оружја.


Он је са братом од стрица Душком био оптужен за убиство Марка Веснића, вође "делија", јула 2009.


Владимир је био у спушком притвору, али је 2014. ослобођен кривице.


Док је био у притвору полиција га је осумњичила да је наручивао бомбашке нападе испред куће браће Миливоја и Миленка Иваничевића, службеника ЗИКС-а.


Владимир ухапшен је у мају 2017. године због фалсификовања докумената заједно са његовим пријатељима Игором Бошњаком и Луком Медићем.


(Телеграф.рс)