НЕГАТИВАН природни прираштај је проблем који нашу државу мучи већ дуги низ година. Најновији подаци Завода за статистику (МОНСТАТ) показују да се природни прираштај у Црној Гори од 2016. године преполовио. Ово је саопштила Социјалистичка народна партија (СНП) поводом обелодањивања податка да је природни прираштај 2016. године износио 1.105, а на крају 2019. свега 598.

Без обзира на то што је ова бројка и даље у корист рођених, како тврди СНП, статистика указује на забрињавајући тренд о коме се мора повести рачуна: број општина у којима је евидентиран негативан природни прираштај у 2019. години порастао је на шеснаест.

У овим тенденцијама предњаче општине у северном региону, где су Мојковац са 56 више умрлих у односу на рођене, Колашин са минусом од 47, Жабљак -39, Беране -36, Андријевица -32, Плужине -32, Плав и Шавник -28. Негативан прираст имају и Гусиње -12 и Петњица -7. Једина светла тачка на северу је Рожаје са 115 више живорођених у односу на број умрлих!

- Њихову судбину све више деле и поједини градови у јужној и централној регији. Никшић -60 становника, Цетиње -41, Херцег Нови -61, Улцињ -5. Такође, у чак 14 општина број становника се смањио, односно више се грађана одселило него што се доселило - кажу из СНП. - Статистика показује да највећи број грађана одлази из Бијелог Поља, Никшића и Пљеваља. Иако се председник Владе Црне Горе својевремено хвалио да је његова администрација уложила милијарду евра у север, те да је овај регион "једно велико градилиште", чини се да те напоре и улагања становници северних општина не виде и не осећају никакав бољитак, због чега се и одлучују да напусте својародна места.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нестваран призор на месту “БИТКЕ" ЗА ТРОБОЈКУ: Пре 20-ак дана летели су сузавац и шок бомбе, а сада нешто сасвим другачије (ФОТО)


Из СНП тврде да лоша економска ситуација, недостатак радних места, пропале фабрике које су некада запошљавале хиљаде радника, корупција и партијско запошљавање, кратак су опис стања у којем се налазе градови на северу. Уместо бацања прашине у очи јавности, морају се предузети конкретни кораци како би се зауставила бела куга која све више прети целој земљи.

Отварање нових радних места, стимулисање младих парова на улазак у брак путем обезбеђивања бескаматних стамбених кредита, додела новчане помоћи за већи број деце, враћање дечјег додатка и слично, кључне су мере које ће омогућити опстанак градова који су у најкритичнијој ситуацији, сматрају у СНП.

Фото А. Станковић


РЕСУРСИ НЕ СПАСАВАЈУ НИ ПЉЕВЉА

ГОТОВО нестварно звучи податак да су на челу листе општина са негативнм природним прираштајем Пљевља - једини преостали индустријски центар у Црној Гори. У овој општини је негативни прираштај чак 213 више умрлих у односу на број живорођених. Овај податак треба да забрине све оне који у Црној Гори, али и у Пљевљима и на целом северу, креирају живот људи који располажу са невероватним природним ресурсима.