НОВИ закон о безбедности у саобраћају који данас ступа на снагу доноси строже казне за возаче који возе у алкохолисаном стању и прекорачују брзину и осим новчаних, предвиђа и затворску казну. Из Управе полиције наводе да је циљ оваквог законског решење боља безбедност свих учесника у саобраћају, као и смањење броја саобраћајних незгода са фаталним исходом. Са друге стране, црногорски возачи, иако подржавају нови закон, скептични су када је реч о његовој примени и томе да ће се њиме значајно променити стање на путевима.

Саобраћајни позорник Милорад Поповић, за "Новости", каже да су новим законом пооштрене казне, али да је полиција и до сада савесно радила све у циљу веће безбедности у саобраћају.

- Наравно, очекујемо да ће возачи сада два пута размислити пре него што за волан седну након које чашице алкохола. Сви знамо да увек постоје они које ниједан закон или казна у томе неће спречити, али очекујемо да се број несавесних возача смањи - казао је Поповић.

Истиче и да полиција свакодневно контролише возаче, санкционишу оне који возе брже од дозвољеног, под дејством алкохола и уз друге неправилности, али и да се често организују акције у којима додатно појачају контролу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пресретач "уловио" мотоциклисту, возио 266 км/х- Таквих акција ће бити и убудуће, али уколико се не подигне свест возача, све контроле и казне нам неће бити довољне. Зато се надам да ће нови закон утицати на свест свих учесника у саобраћају, како ми у полицији и очекујемо - каже полицајац.

Возачи са друге стране нису много оптимистични да ће строже казне значајно утицати на веће поштовање саобраћајних правила.

- Сви смо били сведоци ситуације када неко напушта славу, рођендан или неко весеље припит и да седа за волан тврдећи да је у стању да вози. Уз то углавном долази и до неконтролисане брзине, и ето опасности на путу. Волео бих да нове казне доведу у ред такве возаче, али се плашим да ће их и даље бити много - сматра дугогодишњи возач Дарко Булатовић из Подгорице.

Фото Depositphotos


Слично сматра и Марија Васовић, наводећи да у Црној Гори саобраћајна култура није на високом нивоу.

- Осим пијаних возача и оних који возе пребрзо, сматрам да велику опасност представљају и они који током вожње користе мобилни телефон. Све то у комбинацији са некултуром и нервозом возача додатно утиче на безбедност. Тешко да ће казне променити наш менталитет. Готово сваки возач који види патролу на путу, упозориће на њу возаче који им иду у сусрет како би прилагодили брзину тек толико да избегну полицију - казала је Васовићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Мртав пијан" ударио у бандеру: Кажњен са 150.000, забраном управљања годину дана и 21 поеномНови Закон о безбедности саобраћаја предвиђа строже казне за возаче који управљају возилом под дејством алкохола у концентрацији од два промила или већој, који управљају возилом под утицајем опојних дрога или других психоактивних супстанци, или се у насељу крећу брзином која је за 70 километара на час и више већа од дозвољене брзине или ван насеља брзином која је за 90 километара на час већа од дозвољене брзине Закон предвиђа искључиво затворску казну од 15 до 60 дана.


ЗА ГОДИНУ 5.872 УДЕСА

ПРЕМА Извештају о стању безбедности саобраћаја за 2018. годину у Црној Гори догодило се 5.872 саобраћајних незгода у којима је погинуло 48 особа. Како се наводи у том документу, у поређењу са годином раније број незгода повећан је за 3,4 одсто, али је смањен број смртно страдалих и повређених особа. Највећи број погинулих у саобраћају су возачи моторних возила, 24, а погинуло је и 12 сапутника, осам пешака и четири мотоциклиста. Као узрок највећег броја удеса наводе људски фактор.