Собрање је са 114 гласова "за" усвојило Закон о ратификацији Северноатлантског споразума о приступању Северне Македоније у НАТО савезу.


Како преноси портал Плусинфо, Закон ће имати одложено дејство и и ступиће на снагу након што Шпанија ратификује Протокол о приступању Северне Македоније у НАТО, а што се очекује у марту.


Председник Собрања Талат Џафери рекао је да македонски пут ка НАТО није био уопште лак, а посланицима Собрања обратили су се председник Северне Македоније Стево Пендаровски, премијер Оливер Спасовски и координатори посланичких група.


Прочитајте још: Собрање једногласно за Декларацију о чланству у НАТО


Због превремених парламентарних избора заказаних за 12. април одлучено је да се Протокол о приступању НАТО ратификује раније, односно пре ратификације у свим земљама чланицама НАТО, а како Северна Македонија не би одложила улазак у НАТО због изборног процеса.


НАТО ЗАСТАВА ИСПРЕД ЗГРАДЕ СОБРАЊА У СКОПЉУ


Након свечане седнице Собрања на којој је изгласан Закон о ратификацији Северноатлантског споразума, НАТО застава је истакнута заједно са македонском испред зграде македонског парламента.


Како преносе македонски медији, претходно је Собрање са 114 гласова "за" изгласало Закон о ратификацији Северноатлантског споразума који ће ступити на снагу након ратификације Протокола НАТО у шпанском парламенту.


Северна Македонија након овог чина постаће 30. чланица НАТО.