ПЉЕВЉА – Црногорски министар културе, Александар Богдановић изрекао је бројне неистине о наводној девастацији Манастира Свете Тројице Пљеваљске од стране Српске православне цркве, саопштили су из Пљеваљског одбора за одбрану светиња.


-Ако су и намере актуелног црногорског министра културе попут вербално исказаних „истина“ о девастацији Манастира Свете Тројице Пљеваљске од стране Српске православне цркве, јасно је каква судбина чека наше светиње ако доспију под неограничену заштиту оваквих представника државе –казали су из Одбора додајући да након неконтролисаног политичког испада, јасно је да Богдановић треба што хитније да поднесе оставку или буде смењен.


- Зар је нормално да особа која не говори истину буде министар? - упитали су из Одбора.


Они објашњавају да је министар устврдио, како кажу, у својој острашћеној политичкој тиради да су људи из Манастира Света Тројица у Пљевљима рушили фреске како би постављали инсталиције и делове црквеног мобилијара! Као доказ за своју тврдњу, подсећају из Одбора, понудио је фотографију фреске на којој је направљен отвор, очигледно за одвод дима, којим је фреска драстично оштећена.


- Намерно је заборавио да каже да је реч о вандализму који су направили комунисти још 1946. године, у намери да уз помоћ пећи загрију Храм, у ком су организовали своје политичке скупове-казали су из Пљеваљског одбора за одбрану светиња подсећајући да је Богдановић, како кажу, убедљивости ради, понудио још оваквих „доказа“ у виду фотографија из Свете Тројице, па је на једној од њих и фреска на којој се виде електричне инсталације.


Фото: Министарство културе


- Тешку неистину изговорио је и у овом случају, јер се детаљ са показане фотографије уопште не налази у нашој светињи већ је, очигледно, реч о неком фрескопису новијег датума, што лако може констатовати и потпуни лаик - саопштили су из Пљеваљског одбора.


Они кажу да су спремни у наредним данима, истински документовано посведочити како је, све под „стручном“ инспекцијском присмотром надлежних државних органа Црне Горе, недавно реконструисана кровна конструкција цркве Свете Тројице у манастирском комплексу у Пљевљима.


- Тако „стручно“ да је реално могуће да се сваког тренутка, без видљивог разлога, уруши!-казали су из Одбора додајући да ако из Министарства, без истинског повода, наставе да блатите вековима часна и вери православвној одана братства и сестринства наше светиње мораће јавности објаснити који је то стручни надзор одобрио пројекат и извођење најобичнијих (!) електро инсталација на недавно реконструисаном, законом заштићеном, манастирском конаку, који је готово сасвим направљен од дрвета и пре неколико година само сплетом срећних околности преживио пожар.


- Има још тога много, и биће, ако ви будете. А можда и не будете. Ми јавност, а и у културу залуталог министра Богдановића, желимо да подсетимо на једно од највећих страдања пљеваљске светиње, које на жалост нису приредили окупатори већ наша браћа отрована сатанском идеологијом, на које, макар у третману верских питања, у много чему подсећа идеологија његове партије. Наиме, предочавамо дио извештаја Светог Синода Српске православне цркве, након дивљања комуниста на празник Свете Тројице, јуна месеца 1948. године: „На дан духова ове године осам до десет омладинаца, под руководством одраслих људи, а под покровитељством органа власти, ушли су у храм у Манастир Св. Тројице код Пљеваља, Епархија будимљанска – полимска. Ушли су под капама и цигаретама у зубима и играли коло пред самим олтаром. Том приликом псовали су и хулили на Бога и Светиње а онда почели рушити по цркви, разбијати кандила, обарати свећњаке, претурати певнице са књигама и док је народ протестовао са сузама али им није смио ништа јер су били наоружани револверима. Најпослије су полупали све прозоре на цркви онда вршили нужду уза саму цркву а потом изметом измазали икону Свете Тројице - наведено је у извештају Светог Синода Српске православне цркве о догађајима из те године, чији су дио цитирали из Одбора за одбрану светиња.


Прочитајте још: Црногорски министар културе прозвао Хепи и Пинк


- Не поновило се, а да се не би поновило НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ! – закључили су из Пљеваљског одбора за одбрану светиња.


Министар културе, Александар Богдановић коментаришући Закона о слободи вероисповести, предходни дан, говорио је и о наводним примерима сакралних објеката на којима су услед скрнављења од њихових држалаца, узрокована, наводно велика оштећења, где је поменуо и Манастир Св.Тројица код Пљеваља.