МОГУ ли потреси који погађају Црну Гору - почев од незадовољства народа због усвојеног Закона о слободи вероисповести, отворене афере појединаца из државног врха које је лансирао одбегли бизнисмен Душко Кнежевић, хапшења службеника државног тужилаштва, сукоба црногорских криминалних кланова у земљи и региону, па до пропале приватизације, пада животног стандарда, све више незапослених, постати довољан разлог да режим Мила Ђукановића буде уздрман у сусрет изборима који се очекују на јесен?

По многима ово је прави тренутак да се опозиција уједини, "закопа ратне секире". Ипак, из Социјалдемократске партије која је са ДПС делила власт на државном нивоу 17 година стижу другачији тонови.

- У уједињену опозицију не верујем и на то не треба трошити време - поручио је Рашко Коњевић (СДП), указујући на дубоке поделе и разлике у опозиционом блоку. - Не постоји шанса, а ни потреба, за уједињење опозиције.

Међутим, тако не мисли његов опозициони колега Владисалв Дајковић, који подсећа да се црногорско друштво данас налази у историјском, али и драматичном тренутку.

- Због важности целокупног процеса који је узроковао изгласавање антицрквеног, а у својој суштини и анти-српског закона, опозиција мора бити на висини задатка. Кад то кажем онда сматрам да је налажење заједничког основа и заједничке платформе императив свих императива - каже Дајковић, за "Новости".

- Прецизније говорећи, искуство нам је показало да само слога доноси резултате, поготово у тренутној ситуацији одбране светиња. Том логиком, опозиционе партије морају направити одређене међусобне уступке који би водили до јединствене листе која би, сигуран сам, била пун погодак.


Владислав Дајковић / Фото Приватна архива


Наш саговорник подсећа да наредни избори неће бити ствар политике, а ни парцијалних партијских интереса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У потрази за агресором: Црна Гора још такорећи није ни ушла у НАТО, а већ је званично затражила помоћ и заштиту алијансе

- То ће бити борба за голи живот и борба за оно, напослетку, што смо. Подсетићу да нас одмах након тих избора чека попис становништва који ће пресудно детерминисати судбину српског народа у Црној Гори. На нама из опозиције је да схватимо значај догађаја који долазе - или ћемо се борити за народ, или за мандате. Ценећи озбиљност, али и претходне жртве опозиционих колега, сигуран сам да ћемо сви изабрати ово право - истиче Дајковић. - Најзад, као појединац сматрам да је јединствена листа добитна комбинација. Уколико пак озбиљна и темељна истраживања покажу да је излазак на изборе у две колоне још сигурнија варијанта, бићу први који ће то подржати.

Од реформе изборног законодавства нема ништа, а парламентарни одбор који је требало да припреми услове за фер и слободне изборе "пукао" је пре краја. И власт и опозиција се међусобно оптужују ко је крив за недовршени посао. У међувремену је премијер Душко Марковић упутио позив парламентарцима за дијалог како би се превазишле дубоке поделе, али је и та прича доживела крах пре него што је саопштена. Демократски фронт, Демократе, СНП и Уједињена Црна Гора поручиле су да не желе да буду декор заменику председника ДПС-а и премијеру Марковићу. Од њега су претходно затражили повлачење Закона о слободи вероисповести.


САРАДЊА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

ТОТАЛНА и бескомпромисна сарадња опозиције нема алтернативу. Само тако можемо победити тридесетогодишњи режим Мила Ђукановића који се, након крађе државне имовине, крађе избора, наших обала и младости, дрзнуо да краде и од Бога! Сигуран сам да је ово његов политички крај. На нама је да ли ћемо својим чињењем тај крај убрзати, или му, не дај боже, пружити још једну прилику да се извуче, истиче Владислав Дајковић.