ПЉЕВЉА - Седница Скупштине општине Пљевља, на којој је требало, по иницијативи групе грађана, да расправља о Закону о слободи вероисповести ни данас није одржана, јер одборници који су дошли у Салу нису имали услова за рад.


- Данашња седница није одржана због тога што су изостали услови за рад предвиђени Пословником и Стаутом казао је Божидар Бајић одборник Покрета за Пљевља који је председавао седницом, додајући да је Скупштинска служба покупила дио техничке опреме без којег нема озвучења и телевизијског преноса .


Предходно је седница двапут одлагана.


Седница је заказана на иницијативу грађана а осим 15 одборника опозиције у сали Скупштине појавила су се, као и предходна два пута, двојица одборника Демократске партије социјалиста, Предраг Цвијовић и Срђан Пивљанин иако су се томе противили из врха партије.


Остали одборници ДПС, БС и СД, који имају већину у локалном парлменту нису долазили на седнице, а раније су саопштили да иницијатива коју су поднели грађани није у надлежности локалног парламента.


- Ово што се данас дешава је просто невероватно. Скупштинска служба је покупила дио техничке опреме без којег нема телевизијског преноса . Невероватно је и да је секретарска потписала а не знам да ли је написала онолику количину глупости у акту који смо добили сви у петак. Једна глава не може све то да смисли. Не знам да ли је икада неко чуо да у било ком парламенту секретарка одлучује хоће ли се седница одржати или неће. Предлагач одређеног акта у овом случају подносилац иницијативе може тражити аутентично тумачење одређене одредбе у пословнику. О томе може једино да се изјасни Скупштина јер је она и донела пословник а не секретарка- рекао је Бајић.


Он је напоменуо да није било никаквих пословничких препрека да се данас одржи седница јер у пословнику то нигдје не пише онако како га тумачи секретарка скупштине.- За њих би боље било да пословника нема. Гдје га има они га крше, гдје га нема они га тумаче гдје одредбе нема они је у мислима попуњавају. Вероватно је ово осећај стида што не могу да се одупру на други начин овом незадовољству народа- рекао је Бајић.

Из Скупштине општине Пљевља пре пар дана обавестила су одборнике да данашња седница није заказана у складу са Пословником и да седницу која није започета због недостатка кворума, није могуће одложити више пута.


Након неодржавања седнице представници грађанске иницијативе одржали су конференцију за медије на којој су истакли да се у овом граду напокон показало ко злоупотребљава поверење грађана и покушава да спроведе искључиво партијске директиве, радећи насупрот свим начелима демократије.


- Као носиоци поменуте Иницијативе, доследно смо испоштовали све инстанце и процедуре прописане Уставом Црне Горе, Законом о локалној самоуправи, Статутом Општине Пљевља и Пословником о раду СО Пљевља; те на максимално демократски и грађански начин настојали да путем за то способних институција искажемо незадовољство грађана по питању недемократски припреманог и усвојеног Закона, као и незадовољство стањем у које су нас потврђивањем овог Закона увели актуелни вршиоци власти у нашој држави Црној Гори - наведено је у саопштењу представника подносиоца иницијативе за одржавање локалне пљеваске скупштине које је прочитао Милић Дујовић.


Они су се кажу надали да ће брига за народ и државу код појединаца превазићи политикантство, те да ће као народни депутати учествовати у расправи и одлучивању по тачкама њихове иницијатриве.


- Присуство седници и учествовање у расправи било би само демократски чин, па и када скуштинска већина не би подржала нашу Иницијативу – што би било њено право, које нико не може оспорити. Управо супротно, простим бојкотовањем демократског начина решавања проблема који су сами изазвали, само су укинули демократију у сопственим редовима, не поштујући прописе које су сами усвојили, а још мање грађане који траже своја права, рекао је Дујовић.


Он је истакао да након недемократског и неутемељеног одбијања председника скупштине Драгише Сокића да сазове седницу коју су захтевали грађани Пљеваља, „уследило замешатељство његових 17 колега одборника у локалном парламенту, који су одлучили да бојкотују сопствене суграђане који нијесу уско политички ангажовани“.


- Поред одлуке да не учествују у раду парламента, имали смо прилике да прочитамо и њихова полуанонимна, полуписмена и немушта саопштења, којима су покушали да грађанску причу преведу на њима добро познати терен политикантства и махинација. Инструисано, лоше координисано и дисонантно деловање у поменутим редовима резултирало је и невиђеним притиском на секретарку СО Пљевља, госпођу Емину Брковић, која је евидентно била ометана и бројним телефонским позивима током рада претходне две седнице, те принуђена да прави избор између права и политикантства. Нажалост, упркос њеној ревности и труду, за шта смо јој као суграђани веома захвални, госпођа Брковић је била принуђена да волшебно осмисли правничке разлоге, који ће послужити као полуга и лоше утемељење на основу кога предвиђена седница данас није сазвана - рекао је Дујовић захваљујући се суграђанима и одборницима и свима који који су их подржали упркос бројним опструкцијам.


Прочитајте још: Поново одложена седница СО Пљевља: Расправа о спорном Закону о слободи вероисповести одложена за недељу дана


- У наредним данима, искористићемо даље могућности које нам по праву припадају, те нашу демократску и институционалну причу адекватно наставити. Ми прописе и положаје поштујемо, чак и када су плод замешатељства, за разлику од оних који их злоупотребљавају – закључио је Дујовић.